Drentse inwoners maken zich zorgen over verandering in het landschap
• 23-02-2006
• leestijd 3 minuten
Inwoners van Drenthe vinden dat hun provincie lelijker wordt. Dit blijkt uit een representatieve enquête die door de Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap in samenwerking met het Dagblad van Noorden is uitgevoerd. Onder de Drentse bevolking is een zeer brede steun voor behoud van karakteristieke landschapselementen zoals essen, zandwegen en houtwallen. Er bestaat zorg over veranderingen die in het landschap plaatsvinden. De ontwikkeling van nieuwe natuur vinden veel mensen wel positief.
De meerderheid van de inwoners is van mening dat er ruimte geboden moet worden aan ontwikkeling van woningbouw, bedrijventerreinen e.d., maar men vindt ook dat daaraan beperkingen en landschappelijke voorwaarden gesteld moeten worden. Zeer opvallend is dat daarbij vooral de provincie als eerste verantwoordelijke wordt gezien.
De representatieve enquête werd uitgevoerd door Bureau PanelWizard in opdracht van de Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap onder 350 Drentse inwoners. Daarnaast plaatste het Dagblad van het Noorden de enquête, wat leidde tot nog eens ruim 700 reacties.
De milieufederatie en Het Drentse Landschap zijn positief verrast door de grote respons op de enquête en alle suggesties die er door inwoners naar voren zijn gebracht. De resultaten laten zien dat het thema landschap duidelijk leeft.
Beperkingen en landschappelijke voorwaarden stellen aan ontwikkeling
Inwoners van Drenthe zijn vooral bezorgd over de uitbreiding van bedrijventerreinen en dorpen en het verdwijnen van karakteristieke landschapselementen. Ruim 90% van de respondenten vindt het verdwijnen van karakteristieke landschapselementen, zoals houtwallen, essen en zandwegen, een negatieve ontwikkeling.
De resultaten geven aan dat inwoners vinden dat ontwikkeling in hun provincie mogelijk moet zijn, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw en de uitbreiding van recreatie. Maar een zeer ruime meerderheid stelt ook dat deze uitbreiding moet worden beperkt en dat er strikte landschappelijke voorwaarden aan moeten worden gesteld. Ruim een derde van de respondenten vindt dat de uitbreiding van bedrijventerreinen moet worden ingeperkt omdat verdere uitbreiding het landschap aantast.
Als het gaat om het plaatsen van windmolens zijn de inwoners van Drenthe minder eenduidig en eensgezind. De groep die vindt dat Drenthe geen windmolens moet toestaan omdat ze lelijk zijn in het landschap is even groot als de groep die het niet met deze stelling eens is (circa 20%). Duidelijk is wel dat ook hier de landschappelijke inpassing een rol in de opinie speelt.
Brede steun voor natuurontwikkeling en behoud karakteristieke landschap
Bij de vraag welke landschapskenmerken het meest belangrijk zijn, komt bos en natuurgebied op nummer één, gevolgd door rust en stilte. Ook de cultuurhistorie van Drenthe; de oude dorpen, oude boerderijen en essen worden zeer belangrijk gevonden. Opvallend is de waardering van een ruime meerderheid (ruim 80%) voor de aanleg van nieuwe natuurgebieden.
Provincie eerst verantwoordelijk
Meer dan driekwart van de respondenten vindt dat de provincie primair verantwoordelijk is voor het behoud van het landschap, gevolgd door de gemeente en maatschappelijke organisaties.
65% vindt het stellen van voorwaarden met behulp van een beeldkwaliteitplan een geschikte methode om de kwaliteiten van het landschap te behouden. Een meerderheid vindt dat bewoners meer betrokken moeten worden bij de kwaliteit en planvorming van het Drentse landschap.
De enquête laat een kloof zien tussen plannenmakers en inwoners en een gesprek over goede landschappelijke inpassing van nieuwe ontwikkelingen is noodzakelijk.
Drentse kwaliteitsdebat
Met Kiek op Drenthe vragen de Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap aandacht voor de kwaliteiten van Drenthe. Via de campagne doen de organisaties ook direct een appèl op plannenmakers (bestuurders, ambtenaren en ontwerpers) om landschappelijke kwaliteit een grotere rol te laten spelen in de plan- en besluitvorming. Daarnaast willen zij het gesprek op gang brengen over een goede landschappelijke inpassing van bebouwing, beeldkwaliteit en een bij Drenthe passende architectuur. Tijdens het Drentse kwaliteitsdebat op donderdagavond 2 maart geven de organisaties hiervoor de eerste aanzet.
De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met Drents Plateau, Landschapsbeheer Drenthe, Bond Heemschut, de BNA en de KNHM. Meer over de campagne en de resultaten van de enquête is te vinden op
www.kiekopdrenthe.nl
.
Bron: Milieu federatie Drenthe