Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drentse coalitie wil wolvenvrije regio

  •  
06-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
674 keer bekeken
  •  
puur_62869b6852eda_medium

Wolf in het bos

© irma65

Drenthe wil in de Europese Unie gaan pleiten voor het aanwijzen van een wolvenvrije regio in de provincie. De partijen BBB, PvdA, VVD en CDA hebben dat afgesproken in het coalitieakkoord, dat donderdag 6 juli is gepresenteerd. Hoe de wolf vervolgens buiten de provincie kan worden gehouden, weten de partijen niet.

BBB grootste partij in Drenthe

De BBB werd in maart veruit de grootste partij in het Drents parlement met zeventien van de 43 zetels. De andere coalitiepartijen blijven daar met vier of vijf zetels ver achter. Daarmee sleepte de BBB ook de belangrijke portefeuilles landbouw, stikstof, natuur en financiën binnen.

Hoofdpijndossier: stikstof

BBB-fractieleider Gert-Jan Schuinder erkent dat het stikstofdossier heel complex is. "Als je met zeventien zetels binnenkomt, mag je verwachten dat we onze verantwoordelijkheid nemen, ook op hoofdpijndossiers."

De nieuwe coalitie wil er met een zogenoemde stikstofbank voor zorgen dat stikstofruimte die vrijkomt door bijvoorbeeld de (vrijwillige) uitkoop van boerderijen, in Drenthe zelf kan worden ingezet. "En dus niet ten goede komt aan Schiphol of iets dergelijks", zei Schuinder.

Samenspraak

Net als in veel andere provincies is gekozen voor een akkoord op hoofdlijnen. De uitwerking volgt later in samenspraak met de Provinciale Staten en de Drentenaren. Op die manier willen de partijen "werelden bij elkaar brengen". Provinciale Staten bespreken het akkoord volgende week woensdag. Dan worden de gedeputeerden ook geïnstalleerd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.