Vroege Vogels

Drankenindustrie wil niet alleen opdraaien voor zwerfafval

  •  
10-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_154659.jpg
De drankenindustrie wil niet alleen opdraaien voor de kosten van de bestrijding van zwerfafval. Als andere branches zoals de sigarettenindustrie, de fastfoodketens en kauwgumproducenten niet genoeg meebetalen, komt er geen overeenstemming met gemeenten en komt er statiegeld op blikjes en flesjes. Dat zei voorzitter P. Blauw van het Productschap Dranken dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak.
Met de invoering van statiegeld op blikjes is het probleem van het zwerfafval lang niet opgelost. Bij de andere sectoren is weinig animo om te gaan betalen voor het opruimen van zwerfafval. ,,Veel branches denken dat statiegeld hun probleem niet is'', meent Blauw. ,,Voor de korte termijn klopt dat ook. Je kunt geen statiegeld op peuken, kauwgom of patatbakjes voorstellen. De overheid wil echter dat alle sectoren hun steentje bijdragen.''
Met statiegeld op blikjes en flessen is het verhaal niet afgelopen, denkt Blauw. ,,Voor de andere branches dreigt een 'zwerfafvalheffing' op hun verpakking (ecotaks). Vandaar mijn pleidooi aan het totale bedrijfsleven om nu gezamenlijk op te trekken. Dat is goedkoper en bovendien maatschappelijk verantwoord. De drankensector is bereid zijn deel bij te dragen.''
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) en de Tweede Kamer hebben het bedrijfsleven tot 1 maart de tijd gegeven om afspraken met de gemeenten te maken over zwerfafvalbestrijding. Zwerfafval bestaat voor ongeveer 5 procent uit blikjes en flesjes, zo blijkt uit allerlei studies. Daarnaast bestaat het afval uit peuken, kauwgom, patatbakjes, koffie- en ijsbekers, verpakkingen van snacks en candybars, melkpakken, kranten, reclamedrukwerk, papieren zakdoekjes, plastic zakjes en draagtassen. Statiegeld op blikjes en flesjes lost volgens het productschap maar 5 procent van het probleem op.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.