Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drama in de Vroege Vogels bijenkast

  •  
06-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Al maanden leven er tienduizenden bijen vlak naast het Capitool, met werksters, darren en een natuurlijk een koningin. Het Vroege Vogels Volk is vooral de laatste weken druk met het verzamelen nectar en daarbij ook het stuifmeel van de bloemen en planten. Helaas legde de leidster van de bijen vorige week het loodje. Zondag laat onze huisimker Pim Lemmers zien hoe het volk op zoek gaat naar een nieuwe koningin.
Jaar vd Bij
Vroege Vogels opende 1 januari het Jaar van de Bij. Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.