Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Draka ziet duurzame energie als groeimarkt

  •  
26-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolen_windenergie.jpg
Op het eerste gezicht lijkt de markt voor duurzame energie niet voor de hand te liggen als groeimotor voor een kabelproducent als Draka. Toch ziet het concern een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het transporteren van duurzame energie van A naar B.
Dat bleek dinsdag tijdens een informatiedag van Draka over duurzame energie. Draka is al sinds 2001 actief in de markt voor windenergie en heeft hier een marktleiderspositie weten te verwerven. Ook in zonne-energie ziet Draka groei, hoewel deze energiebron veel minder kostenefficiënt is dan windenergie.
In totaal is de markt voor kabels in windturbines nu jaarlijks goed van zo'n 294 miljoen euro. De komende vijf jaar moet deze markt verdubbelen, verwacht Draka. De kabelmaker heeft momenteel een marktaandeel van rond de 40 procent. In Noord-Amerika en Azië wil het bedrijf zijn marktaandeel uitbreiden.
Draka produceert bijvoorbeeld de bekabeling in de windturbines zelf, maar wil ook steeds meer bijkomende diensten gaan leveren. Voordeel is dat de marges hier hoger liggen. Zo wil het bijvoorbeeld het onderhoud in de turbines voor zijn rekening nemen en de liften, trappen en verlichting in de windturbines maken, waarvan onderhoudswerkers gebruik kunnen maken.
,,Wij denken dit goedkoper te kunnen doen dan de producenten van de turbines zelf door ons hierin steeds meer te specialiseren'', zegt bestuursvoorzitter Sandy Lyons van Draka. Eerder verwierf Draka een dergelijke positie in de markt voor liften, waar het ook begon met de simpele bekabeling, maar uiteindelijk alles in de lifschacht ging leveren. ,,Het liftbedrijf bestaat nu nog maar voor 50 procent uit bekabeling, terwijl het vroeger 90 procent was.''
Lyons twijfelt er niet aan dat de duurzame energie een groeimarkt is. ,,Het merendeel van de energiebehoefte zal ook in de nabije toekomst vooral vervuld worden door fossiele brandstoffen als olie en gas, maar er is toenemende aandacht voor andere energiebronnen.''
Lyons wijst erop dat de aankomend president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft aangekondigd te willen investeren in duurzame energie. ,,Ook in China is er een duidelijke toenemende interesse in alternatieve energiebronnen. Wij hopen te kunnen meeprofiteren van het onlangs aangekondigde investeringsprogramma voor infrastructuur ter waarde van 500 miljard dollar.''
Lyons is niet bang voor de gevolgen van de teruggang in de economie. ,,De groei zal hierdoor even minder zijn dan de afgelopen jaren, maar uiteindelijk zal de groei als het economisch beter gaat, weer aantrekken.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.