Vroege Vogels

Draaihals op boomstam | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
12-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1280 keer bekeken
  •  

Het lukte Ineke Vos om deze bijzonder schuwe vogel te filmen. De draaihals is een spechtachtige die niet veel voorkomt in Nederland. Het is nog moeilijker om de vogel te zien door zijn camouflerende verenkleed.

Leefgebied 

De draaihals nestelt in boomholten, vooral in berken. Alleen tijdens de broedperiode zit de soort regelmatig, zoals andere spechten, tegen een boomstam. Maar de rest van het jaar leeft de draaihals voornamelijk op de grond, op open, zanderige stukken. Daar foerageert hij namelijk het liefst, op zoek naar mieren. 's Winters verblijft de draaihals in Afrika.

draaihals_1.jpg

© Fotograaf: mseuters

Camouflage

Sommige dieren zijn op een prachtige manier gecamoufleerd. Neem de roerdomp, een rietbewonende reiger die bij onraad de hals omhoog strekt waardoor hij nog minder opvalt tussen de rietstengels. De watersnip is geen zeldzaam dier, maar wordt niet veel gezien. Krijg je deze vogel toch in het vizier is het genieten geblazen! In droge, open gebieden heb je kans de zeldzame draaihals te zien: een spechtachtige die graag mieren eet. 

Op zoek naar de draaihals 

In de Vroege Vogels Tv-uitzending over Kroondomein Het Loo gingen Menno Bentveld en zijn team op zoek naar de draaihals. Dat zie je hieronder terug. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.