Vroege Vogels

'Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af'

  •  
16-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas pixabay

© Foto: pixabay

Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.
In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen gasloos zijn en twintig jaar later, in 2050, alle 7 miljoen woningen.

Onduidelijke financiering

"Mensen willen weten wat het voor hun eigen woning betekent. Het is nu onduidelijk hoe de kabinetsplannen allemaal gefinancierd gaan worden", aldus een woordvoerster van het expertisecentrum. "Draagvlak onder de Nederlanders is essentieel. Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen."
Aardbeving vs klimaatverandering
De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft is bijna gehalveerd. De groep die vindt dat met aardgas moet worden gestopt vanwege de aardbevingen in Groningen is volgens klimaatstichting HIER juist verdubbeld.

Waterpomp

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het populairste alternatief voor aardgas. Circa 20 procent van de ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet, 8 procent voor biogas en niet minder dan 21 procent heeft eigenlijk geen voorkeur, "als de woning maar warm is".
Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Een op de drie wil juist wel actief betrokken zijn. De peiling werd gehouden onder 2350 Nederlanders.
Bron: ANP

Meer over:

aardgas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

PAss
PAss17 jul. 2019 - 12:40

Inderdaad, kijk eens op www.erdgas.info...... 

MarcelM
MarcelM17 jul. 2019 - 12:22

Het valt ook moeilijk te verkopen dat andere landen subsidie geven als men aan het aardgas gaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.