Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Douane onderschept illegale haaienvinnen van 1000 haaien

  •  
06-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
658 keer bekeken
  •  
kortvinmakreelhaaipartij120kilo2-gecorpt

Partij vinnen van de kortvinmakreelhaai

© Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Een partij haaienvinnen van ruim 1000 haaien is door de Douane in een postsorteercentrum in Den Haag onderschept. Op last van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) zijn de vinnen in beslag genomen en vernietigd. 

120 kilo aan haaienvinnen 

In zendingen vanuit Hongkong met de bestemming Nederland trof de Douane een grote lading van 120 kilo haaienvinnen aan van de kortvinmakreelhaai en een partij van 29 haaienvinnen van de gladde hamerhaai. 

De haaienvinnen zijn gedroogd en erg licht. Volgens een voorzichtige schatting staat de 120 kilogram ongeveer gelijk aan 4000 vinnen, waarvoor tussen de 800 en 1300 haaien zijn gedood. 

vinnenvangladdehamerhaai2-gecropt

Vinnen van gladdehamerhaai

© Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Beschermd

De haaienvinnen zijn afkomstig van twee haaiensoorten die worden beschermd onder het CITES-verdrag. Dat heeft als doel om de internationale handel in beschermde dier- en plantensoorten te reguleren om deze soorten in stand te houden.  

Bescherming van haaien is hard nodig, want er worden naar schatting elk jaar zo’n 100 miljoen gedood, voornamelijk voor de vinnen.  

Vergunning nodig 

Voor internationale in- en uitvoer van dit soort beschermde soorten zijn vergunningen nodig, die bij RVO aangevraagd kunnen worden. De medewerkers van de Douane controleren hier op. Bij deze haaienvinnen zaten niet de vereiste documenten. Daarom nam RVO de haaienvinnen in bewaring. RVO voert nog nader onderzoek uit naar de Nederlandse betrokkenen in deze zaken. 

Bron: RVO

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.