Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Door sterk groeiende vraag naar biologisch, meer varkensgeluk

  •  
14-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
varken_24.jpg
Boer Kees Scheepens schakelt om van een gangbare naar biologische varkenshouderij en liet vandaag voor het eerst zijn varkens en biggen de wei in. De varkens begonnen al met wroeten terwijl ze nog met de voeten op de treeplank van de vrachtwagen stonden. De moedervarkens werden met de biggen in een huisje op het weiland gelaten en begonnen direct een nest te graven in de dikke laag stro. Hoewel deze varkens geen ervaring hebben met buitenlucht, gras, modder en stro, gedroegen ze zich direct als varkens die al jaren in de wei wonen. Met kwispelende staarten en af en toe een uitbundig dansje. Een dolgelukkige boer vertelde keer op keer: 'zo hoort het, dit is wat varkens horen te doen'.
 
Wakker Dier nodigde het publiek uit zodat iedereen het blije moment kan meemaken. 170 mensen kwamen kijken. Voor Wakker Dier kenmerkt deze weidegang een ommekeer in de varkenssector. Voor het eerst stijgt de vraag naar biologisch vlees zo snel dat  er een tekort aan biologische varkensboeren dreigt. Was er eerder nog sprake van een wachtlijst, nu is De Groene Weg – de grootste verkoper van biologisch vlees in Nederland - actief op zoek naar boeren die willen omschakelen van gangbare vee-industrie naar een  biologische varkenshouderij.
 
Uniek in Nederland
Midden in de prachtige natuur van Best, aan de rand van het Groene Woud ligt boerderij 'De Walnoot & Wilg' van dierenarts en boer, Kees Scheepens en zijn gezin. Op deze boerderij houden zij een bijzonder varkensras: Berkshire varkens. Dit is een Engels varkensras, zwart van kleur, met witte pootjes en een witte snuit, dat bijna verdwenen is in Europa. Zij worden gehouden op een manier die in Nederland uniek is: de moedervarkens gaan samen met de biggen naar buiten. In de wei heeft ieder moedervarken  een hotelletje (koepel) waar zij met haar biggen kan schuilen. Als de biggen oud genoeg zijn om op eigen kracht door het leven te gaan, verhuizen ze naar een stal voorzien van stro en een uitloop naar buiten.
 
Stormachtige groei biologische sector
De verkoop van biologische producten is het afgelopen kwartaal met 32% toegenomen. Het Landbouw Economisch Instituut spreekt van een ‘stormachtige groei’. Ook de vraag naar biologisch varkensvlees groeit  sterk. Op dit moment worden er zo’n 80.000 varkens biologisch gehouden in Nederland. De Groene Weg zet zich actief in om dit aantal elk jaar zo’n 10% te laten groeien. Dat betekent dat komend jaar 8.000 extra biggen voor het eerst de zon zien en zo’n 400 moedervarkens voor het eerst naar  buiten in de  modder in mogen.
 
Wakker Dier: varkens horen buiten.
Hoewel de groei in biologisch toeneemt, komt meer dan 95% van de Nederlandse varkens nooit buiten Zij leven binnen op maximaal een vierkante meter per varken in donkere hokken van staal en beton, voor de productie van goedkoop vlees in de supermarkt. Goedkoper dan kattenvoer eindigt hun vlees  als kiloknaller in de winkel
Wakker Dier zet zich al jaar en dag in voor meer varkens in de wei. Dat doet zij met de kiloknaller campagne en de jaarlijkse organisatie van de Mooiste Modderpoel verkiezing. Ook stapten vorig jaar 150 dierenvrienden  bij de varkens in een modderpoel om aandacht te vragen voor de biologische varkenshouderij.
 
Bron: Wakker Dier

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.