Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dood door schuld

  •  
28-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
mereltjes_van_Ellen.jpg
Een merelpaar trekt de aandacht… luid kwetterend laten ze weten niets te moeten hebben van een ekster, die te dicht bij het nest komt. Ze werken eendrachtig samen in het verjagen van de vreemdeling. Uit de snavel van ma-merel bengelt een worm, maar de bezorging daarvan wordt nog uitgesteld. Eerst die zwart-witte potentiële moordenaar verjagen. Een uurtje later is de rust weer gekeerd. De bezorging van voedsel wordt gecontinueerd en er is zelfs weer tijd om te zingen, waar pa volop de tijd voor neemt. Het leven lacht het stel weer tegemoet.
De volgende dag opnieuw een heftig gekwetter dat zich vlak bij mijn terras afspeelt. Als ik naar buiten kijk, zie ik dat pa en ma merel een wanhopig, maar uitermate moedig gevecht voeren met een ekster. Ze vallen de vogel vol aan en raken ‘m waar ze maar kunnen. Ik zie snel waarom, het beest heeft hun jong te pakken en vliegt er mee weg. De merels zetten de achtervolging in, helaas tevergeefs. Ik vind het kopje van het jong afgebeten bij het terras tussen de planten, het lijfje ligt zeven meter verderop in de tuin.
Het is wreed, bijna klaar om de wereld in te gaan. Onthutst vliegt het stel rondom de boom. De ekster laat zich even niet meer zien. Hoe het met de rest van het nest is afgelopen, blijft onduidelijk. Het paar lijkt met de resterende jonge vogels vertrokken.
De haag in mijn tuin is een geliefde plek voor nestelende vogels Er is veel beschutting in de vorm van struiken om veilig te kunnen broeden. Toch ging het mis. De andere kant van de heg ligt helemaal vrij. Onze buren hebben een formele tuin en geen beplanting voor de haag. Kon de ekster van die kant binnendringen? Of heeft het dier een net uitgevlogen merel gegrepen? Ik doe er alles aan om onze tuin diervriendelijk in te richten, maar kan dit soort leed helaas niet voorkomen en merels ook niet leren twee kanten van de heg te bekijken voor ze een nest bouwen. Een verkeersbord naar de beste plekken in de tuin dan maar? Ik bestel een halogene uil voor in de boom. Onderzoek op internet leert dat dit eksters en kauwen zou afschrikken. Alles beter dan met een luchtbuks schieten of een dode ekster ophangen (ja, dat staat er ook!). Natuurlijk is het eten of gegeten worden, maar in mijn eigen tuin voer ik liever zelf de regie.
Tekst en foto: Ellen van der Peet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.