Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dood doet Leven brengt raven voorspoed

  •  
10-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
raaf_08.jpg

© Foto: IngridVisser

Het Nationaal Park Maasduinen lijkt er met de raaf een nieuwe vaste bewoner bij te hebben. Voor de camera’s van Dood doet Leven duiken deze grote zwarte vogels regelmatig op. De raaf is een echte aaseter en mede dankzij de terugkeer van kadavers in de natuur lijken raven zich weer in Noord-Limburg te vestigen.
Het gaat langzaam maar zeker steeds beter met raven in Nederland. Decennia lang had de raaf een ontzettend slecht imago en heerste de gedachte dat hij een brenger was van ongeluk. Door intensieve vervolging ging de soort rap achteruit. De klopjacht was zo intens dat de raaf rond 1870 verdween uit Limburg; mogelijk broedde er rond 1944 nog een paartje in de buurt van Vaals. Dat raven weer in Nederland broeden is te danken aan een herintroductieproject op de Veluwe, dat startte in de jaren ’70.
De raaf profiteert van het project Dood doet Leven . Het project is in 2008 gelanceerd op initiatief van ARK Natuurontwikkeling . In samenwerking met natuurorganisaties en particuliere terreineigenaren wordt er gewerkt om meer ruimte te creëren voor grote kadavers in de natuur. De raven in Maasduinen maken hier gretig gebruik van. Veel andere dieren profiteren mee van de grote kadavers en het project leverde beelden op van onder andere vossen, steenmarters, wilde zwijnen en buizerds op en bij dode dieren. Maar sinds begin februari is er in Nationaal Park Maasduinen vooral één soort te zien voor de camera: de raaf.
Meer informatie en beelden op de website van Dood doet Leven .
Tekst: Michiel Gortzak, stagiair Dood doet Leven en Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Bekijk het filmpje op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.