Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Donkergroene boswachter met pensioen

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Arend

© Boswachter Arend Spijker. Fotograaf: Jeannette Parrramore

Boswachter Arend Spijker is met pensioen. Als natuurbeschermer in hart en nieren staat hij bij Staatsbosbeheer bekend als 'donkergroen'. Dat er in zijn werkgebied, de Sallandse Heuvelrug, ondanks ecoducten en hekken geen herten en zwijnen mogen komen is voor hem onbegrijpelijk.

Grote grazers in Overijssel

Jarenlang is er hard gewerkt en veel geld besteed aan het Nederlandse natuurnetwerk. Maar als grote grazers, zoals het edelhert, in Overijssel komen, mogen ze met vergunning doodgeschoten worden. Er heeft door de jaren heen een aantal edelherten in Overijssel gelopen. "Totdat er een vergunning was afgegeven om de dieren dood te schieten," vertelt Spijker. "Er is een nulstandbeleid. Dat betekent dat wilde zwijnen en edelherten afgeschoten mogen worden. Terwijl we voor juist dat soort dieren het natuurnetwerk hebben aangelegd. Dat doet mij zeer."
Er is landelijk veel geïnvesteerd in het aankopen van gronden om dit natuurnetwerk mogelijk te maken. Spijker noemt het pure kapitaalvernietiging. "Het natuurnetwerk is net niet af. Maar dat weerhoudt de dieren er niet van om hier te komen." 

Meer over:

boswachter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.