NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dom Bontje 2015: Mart Visser

5 jan 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Mart-Visser_winnaar_IN.jpg
Mart Visser is in de verkiezing Dom Bontje, dé publieksverkiezing van Bont voor Dieren, met een nipte overwinning verkozen tot Dom Bontje 2015. De jaarlijkse verkiezing, waarbij dit jaar meer dan 20.000 mensen hun stem uitbrachten, is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. Zij gebruikt deze verkiezing om bekende Nederlanders te wijzen op hun verantwoordelijkheid als rolmodel. 
Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:“Ik ben blij dat het publiek massaal op de ontwerper onder de Domme Bontjes heeft gestemd. We kunnen als dierenbeschermingsorganisatie hard ons best doen de consument te overtuigen geen dierenleed te dragen, maar het zijn de ontwerpers die de toon zetten in de mode. Als bont van de catwalk verdwijnt, komt het vanzelf niet meer in de winkels. Ik hoop dat Mart Visser onze oorkonde in ontvangst zal nemen en het gesprek met ons aan wil gaan voor een bontvrij beleid.” 
Geen issue
Couturier Mart Visser ontving 24% van de stemmen. Hij was genomineerd voor de oneervolle titel omdat hij vindt dat het gebruik van bont tegenwoordig geen issue meer is. Hij gebruikt dan ook weer volop bont in zijn collecties. In 1996 besloot hij dat hij niet langer bont zou gaan verwerken in zijn kleding; hij vond het gebruik van bont niet langer verantwoord. Echter, het afgelopen jaar lieten weer honderden nertsen en vossen het leven voor zijn Haute Torture door middel van anale elektrocutie en vergassing. Mart Visser is vóór zijn nominatie op de hoogte gebracht van het dierenleed dat zijn bontgebruik heeft veroorzaakt en dat dit geen verantwoord bont is. Bont voor Dieren heeft geprobeerd hem te overtuigen van het dierenleed in zijn collecties, maar helaas bleef een reactie uit. 
Vossenbont
Ook Prinses Beatrix werd, voor de vierde keer, genomineerd en zat met 23% van de stemmen Mart Visser op de hielen. Ondanks dat haar handtekening onder het vossenfokverbod staat, heeft zij het afgelopen jaar opnieuw vossenbont gedragen. De derde prijs gaat naar Halina Reijn met 21% van de stemmen voor het dragen van een muts van vossenvacht. Winston Gerschtanowitz draagt een jas van coyotebont en won hiermee 12% van de stemmen. Anouk Smulders, die paradeerde op de catwalk van Mart Visser met vossenbont om haar arm, en de kraag van wasbeerhondenbont van Jan Smit sluiten de rij met elk 10% van de stemmen. 
Ook tv-presentator Martijn Krabbé was in eerste instantie genomineerd. Martijn Krabbé heeft naar aanleiding van de nominatie besloten zijn bontkraag onmiddellijk af te doen. Zo stelde Martijn Krabbé: “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest. Normaal gesproken draag ik nooit bont en werk ik ook met een bontvrije kledingsponsor.” 
Bont voor Dieren ziet gelukkig een steeds grotere weerstand tegen bont. De lijst met bontvrije winkels breidt zich uit en de productie van bont in Nederland is bijna geheel verboden. In 2016 zal Bont voor Dieren weer een verkiezing voor Dom Bontje houden. Bontspotters kunnen het hele jaar genomineerden aanmelden.
Bron: Bont voor Dieren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.