Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolfinarium wil gaan fokken met bruinvissen

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Bruinvis - Stichting Rugvin

© Bruinvis “Willem” tijdens de telling. Bron: Stichting Rugvin - W.J. Strietman

Zeezoogdierenpark Dolfinarium in Harderwijk wil gaan fokken met bruinvissen. Het park zegt onderdak te willen bieden aan zeven dieren. Hoewel de bruinvis niet bedreigd wordt, vindt het park fok nodig om de soort in stand te houden.

Fokken

Dat staat in een toelichting op de ontheffing die de provincie Gelderland heeft verleend voor het houden van bruinvissen in Harderwijk. Het Dolfinarium heeft nu een in het park geboren jonge bruinvis. Twee andere bruinvissen zijn opgevangen bij SOS Dolfijn, nadat ze waren aangespoeld. De dieren kunnen in het wild niet meer overleven, volgens het Dolfinarium. Er is volgens het park daarom geen andere oplossing dan de beide zoogdieren op te nemen in het Dolfinarium. De overige vier dieren zouden uit andere parken moeten overkomen.
Het is voor dierenparken niet langer toegestaan om zeldzame dieren uit het wild te halen. 

Financiële problemen

De plannen van het Dolfinarium zijn opmerkelijk, omdat het park in financiële problemen zit door aanhoudende protesten van dierenactivisten. Organisaties als AnimalsToday en Bite Back willen dat het Dolfinarium sluit omdat de dieren er weinig ruimte hebben en bovendien niet bedoeld zijn voor "circuskunstjes tijdens shows". De actievoerders protesteren regelmatig bij de toegangspoort van het park en willen dat dit jaar nog vaker gaan doen, zeggen ze. Ook het tv-programma Rambam bracht vorig jaar misstanden in het park aan het licht.
Volgens het Dolfinarium is er voldoende ruimte in het park voor zeven bruinvissen. De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren wil dinsdag weten of er ook ruimte is voor de beoogde nakomelingen van de zeezoogdieren. Ook vraagt de partij zich af of die jonge dieren wel teruggezet kunnen worden in zee.
Bron: ANP

Meer over:

bruinvissen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.