Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolfinarium mag dieren verkopen aan Chinees dierenpark

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Dolfijn

© Pixabay

Het Dolfinarium in Harderwijk krijgt toestemming voor de verkoop van acht dolfijnen aan een Chinees pretpark. Zo werd gisteren bekend door antwoorden van demissionair minister op Kamervragen. Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection is verbolgen over de houding van de overheid.

De dierenorganisatie vindt het bizar dat het Dolfinarium toestemming krijgt om de dieren te verkopen – aan een attractiepark. Hoewel de minister zegt educatie belangrijk te vinden, is alles in Hainan Ocean Paradise gericht op entertainment. Het park is geen dierentuin, maar een pretpark met achtbanen, een reuzenrad en kermisattracties.

Terwijl in Nederland aan het Dolfinarium beperkingen worden opgelegd aan de shows, wordt daar bij het park in China niet eens op getoetst. Alles wat we in Nederland niet meer acceptabel vinden, kan daar vermoedelijk wel: denk aan dolfijnen die door hoepels springen en trainers uit het water omhoog moeten lanceren.

Instandhouding dolfijnen 

De dolfijnen worden weggedaan vanwege ruimtegebrek in het Dolfinarium. Minister Schouten geeft aan dat ze het belangrijk vindt dat het houden van wilde dieren in dierentuinen bijdraagt aan instandhouding van de diersoort. Het is onbegrijpelijk dat er nu nog geen fokverbod is opgelegd. Het Dolfinarium heeft aangegeven weer met dolfijnen te gaan fokken als dat nodig is voor het voortbestaan van het park. Dan kan het dus zo zijn dat in de toekomst exact dezelfde situatie ontstaat in het park, en er weer dolfijnen moeten verhuizen.

De tuimelaardolfijn is absoluut geen bedreigde diersoort en de populatie in het wild heeft op geen enkele manier baat bij het fokken in gevangenschap. Dolfijnen in dolfinaria worden puur gefokt voor het in stand houden van dolfinaria en vermaak met dolfijnen. En de enige plek waar het Dolfinarium dolfijnen naar uitzet, is dit pretpark in China. Alle praat over soortbehoud is een doorzichtige marketingtruc en greenwashing. Het is onbegrijpelijk dat de minister zich hiervoor laat lenen. Het wordt echt de hoogste tijd voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap, om hier op termijn een einde aan te maken.

Steeds meer landen hebben het uitfaseren van dolfijnen in gevangenschap al in hun wetgeving opgenomen, of zijn bezig met de ontwikkeling daarvan, zoals Frankrijk, Canada en het Brussels Gewest.

Petitie tegen fokverbod

Maandag nog overhandigde World Animal Protection een petitie aan de Tweede Kamer met 80.000 handtekeningen voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.