Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolfijnenzwemmen, relatie tussen mens en dier, droogte en alle overige onderwerpen

  •  
17-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
924 keer bekeken
  •  
dolfijn_pixabay

Dolfijn met bal

© Pixabay

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 17 januari 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Nooit meer zwemmen met dolfijnen
04:35 - Relatie tussen dier en mens
17:36 - Hoe staat het met de droogte?
25:55 - Fenolijn

Niet meer zwemmen met dolfijnen

Als het aan reisbrancheorganisatie ANVR ligt bieden Nederlandse reisorganisaties vanaf nu geen attracties meer aan die gepaard gaan met dierenleed. Hieronder valt het bezoeken van dolfinaria. Ook het populaire zwemmen met dolfijnen kan echt niet meer wat de ANVR betreft. De organisatie heeft samen met dierenactieclub World Animal Protection onlangs de eigen welzijnsrichtlijnen voor diervriendelijk toerisme aangescherpt. Momenteel leven wereldwijd naar schatting 3000 dolfijnen in gevangenschap, ter vermaak van mensen, volgens cijfers van World Animal Protection.

Lees meer in het nieuwsbericht

Nieuw instituut gaat dier-mens relaties bestuderen

We hebben ze als kameraad, we eten ze op, we beschermen ze en we zien ze op tv. In onze maatschappij zijn dieren alom aanwezig. Toch wordt de relatie tussen mensen en dieren in Nederland maar weinig bestudeerd. Daarom is aan de Universiteit van Amsterdam onlangs het Centrum voor DierMens Studies opgericht. Het nieuwe instituut is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onze band met dieren. Voorzitter en mede-oprichter Maarten Reesink is in Vroege Vogels te gast.
roedel_honden

Honden

© Fotograaf Mushanga

Hoe staat het met de droogte?

Midden in de winterperiode zou je bijna vergeten zijn dat we drie heel droge zomers achter de rug hebben waarin het grondwater dramatisch lage standen bereikte. Funest voor de natuur. Op landgoed Het Lankheet bij Haaksbergen, op de grens van Twente en de Achterhoek, is een bijzondere manier bedacht om het water langer vast te houden. Het water uit de Buurserbeek wordt omgeleid, gefilterd en daarmee worden vloeiweides gemaakt, waardoor het water minder snel wordt afgevoerd. Het landgoed functioneert als een soort spons. Heeft dat ook een positief effect op de grondwaterstand?
Droogte en grondwater

Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel en Eric Brinckmann van Landgoed het Lankheet

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

Futen met jongen, ijshaar, dansende muggen, een dagpauwoog in de slaapkamer, schuilende zevenstippelige lieveheersbeestjes en het eerste sterrenschot van het jaar. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een mooi verhaal over een stel liefkozende Turkse Tortels en melding van waar ganzenfeest op de Waddenzee. Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
ijshaar_Herman_Stevens.jpg

IJshaar

© Herman_Stevens

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.