Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolfijn maakt vrienden zonder Facebook

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tuimelaarRobbertNunn.jpg

© Foto: Robert Nunn (Creative Commons)

De sociale vaardigheden van dolfijnen zijn nog beter dan gedacht. Wetenschappers van de Florida Atlantic University keken naar de ‘vriendennetwerken’ van tuimelaars ( Tursiops truncatus) in de Indian River Lagoon voor de kust van Florida. Ze kwamen meer te weten over hoe de dolfijnen contact maken en met wie ze tijd doorbrengen.
Even vermijden
Net als mensen maken dolfijnen bewuste keuzes met welke soortgenoten ze optrekken, en welke ze liever vermijden. Ook werd duidelijk dat er in het gebied echte ‘vriendenclubs’ voorkomen, van dolfijnen die graag veel tijd met elkaar doorbrengen.
Klein gebied, meer verbondenheid
Het onderzoeksgebied Indian River Lagoon is een langgerekt, maar smal gebied. Opvallend was dat deze vorm ook invloed heeft op de sociale netwerken van de tuimelaar. Zo werden in de smalste delen van dit gebied de meest verbonden ‘gemeenschappen’ gevonden, net zoals bij mensen in kleine dorpen het geval is.
Bron: EurekAlert!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.