Vroege Vogels

Dolf Jansen: Urgent

  •  
06-11-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Dolf_Jansen_01.jpg
Urgent
Afgelopen maandag was het zover, wat zeg ik, eindelijk zover. De overheid gaat serieus werk maken van de bereikbaarheid van de Randstad. Of de doorstroming. Randstad Urgent, zo heet het. Camiel Eurlings was er, glimlachend natuurlijk, maar ook serieus. Want zoals het al jaren gaat, in de Randstad, en op zoveel andere plekken in Nederland, dat kan natuurlijk niet. Maak even zelf een zin met 'verkeersinfact', als u wilt.
Ook vele plaatselijke en regionale bestuurders waren uitgenodigd om hun hanepootje op een groot aan de muur geplakt convenant te zetten. Afijn, de zinnen met de schouders eronder, economische groei, miljoenenschade en zo meer hoef ik vast niet voor u te herhalen. Die zinnen kent u wel, zo langzamerhand.
Wegen gaan worden verbreed, knooppunten gaan worden opgelost, asfalt zal vloeien over ongerepte vlakten als het bloed der economische groei door de aderen van de wereldwijde concurentie, waar welvaart en wellicht ook welzijn zullen opbloeien als ooit wuivende bloemen op een plek waar nu helaas een extra afslag is gepland... en dat lijkt me het moment dat ik volledig verstrikt raak in mijn eigen beeldspraak.
Het zal aan mij liggen, ongetwijfeld, maar ik begrijp het niet. Ik begrijp het echt en oprecht niet. Als nou al twinjtig, dertig jaar blijkt dat meer asfalt storten alleen maar oplevert dat het autoverkeer toeneemt, als het oplossen van een knelpunt alleen maar een volgend knelpunt oplevert vijf of tien kilometer down the road, als het enige dat aantoonbaar verdwijnt prachtige plekken en uitzichten en stukken onvervangbare natuur zijn - om over de gezondheid van iedereen die enigszins in de buurt van al die nieuwe en extra verbrede wegen woont nog maar te zwijgen - en niet de files, hoe kan het dan dat we, nu met vereende krachten en urgent, doorgaan op die heilloze weg?
Is het een soort angst echt visie te ontwikkelen voor een volgroeid en overbevolkt land waar iedereen elke dag weer ergens heen moet of wil, is het de autolobby, is het de al zo lang bestaande innige band tussen het CDA en de bouwsector?
Bzzzzzz.... Elco Brinkman! Goed!....
Wat zou het zijn? En hoe is het mogelijk dat een deel van het urgentplan bestaat uit het flink laten groeien van een stad als Almere, terwijl het werk zich elders bevindt. Je plant dus, bewust, vele tienduizenden nieuwe dagelijkse filerijders, en om dat op te lossen moet zelfs het Naardermeer zijn hartje vasthouden. Het moet toch mogelijk zijn anders naar werk te kijken, naar telewerken, naar vervoersoplossingen, in plaats van maar als lemmingen met een rijbewijs elke dag weer de chaos in te rijden. Met, natuurlijk één lemming per veel te grote auto.
In mijn wanhoop ben ik nog even gaan kijken op autoblog.nl. Een site waar geblogt wordt over auto's, denk ik zo. Het Urgent-plan leverde vele reacties op. Eentje wil ik u niet onthouden:
'Op een knooppunt is het druk'. Oke, dat wil ik geloven.
'Daarna gaat men weer zijn eigen weg en neemt men afslagen!' Is geen speld tussen te krijgen, maar ik weet nu al dat ik zo duizelig ga worden.
'Verder zal het snelheidsverschil in de auto's zorgen dat er meer ruimte komt naarmate men verder van het knooppunt afgaat.' Er beginnen zich kleine vlekjes in mijn ooghoeken te vormen... omdat er snelheidsverschil is komt er meer ruimte... als het zo simpel was. Aah, het is nog simpeler:
"Oftewel, terug naar 4/6 baans moet je pas veel later doen, of gewoon alles 10 baans maken.' Juist! De knooppuntoplossing uitsmeren, dan duurt het lekker lang voor je alsnog vaststaat. Of gewoon alles tienbaans maken. En klaar zijn we. Het deed me denken aan Mark Rutte: hij riep ruim een maand geleden om ik geloof tien miljard om alle knelpunten op te lossen. Briljant. Wegen verbreden, lekker doorstromen op die plek, en vijf of tien kilometer later sta je weer helemaal vast. Doen we toch gewoon volgend jaar weer tien miljard. lossen we díe knelpunten op. Net zo lang totdat heel Nederland, van Scheveningen tot fukkin Oberhausen, een glimmende zwarte asfaltvlakte is. En dat klinkt lekker, maar waar ga je dan parkeren
Stap uit de auto, stap het bos in, nu dat nog kan. Fijne zondag!
(c) Dolf Jansen,
4 november 2007
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.