Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolf Jansen: Let's go outside

  •  
31-05-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
dolf_07.jpg
Niet zo heel lang geleden was het de onvolprezen Henk Bleeker, die ik trouwens al een tijdje niet op tv heb gezien, die beleidslijnen uitzette die behelsden dat ‘de natuur haar eigen broek op moest houden’. Iets dat zoals u weet volgens bepaalde politieke stromingen in ons land ook geldt voor de cultuur, allerlei sociale activiteiten en laten we de hele ontwikkelingssamenwerking er ook gelijk bijpakken. Combineren we dat met vluchteling-opvang in de eigen regio en niet al teveel inspanningen om oneerlijke handel en massale belastingontduiking door multinationals in Afrikaanse landen tegen te gaan, en dan zijn we er wel zo’n beetje, toch, met de wereld? Sorry, ik ga mijn cynisme beperken, op deze mooie zondagochtend.
In dezelfde periode, ik ben weer terug bij de ponyfokker, was er een PVV-woordvoerder op het gebied van groeien en bloeien die de Veluwe enzo allemaal best vond, maar dan moesten er wel behoorlijke asfaltwegen doorheengetrokken worden, zodat je met de auto tot aan de terassen en uitspanningen kon komen die verspreid door de natuur moesten verrijzen. En langzamerhand lijkt het erop dat we bezig zijn de natuur op deze wijze te behappen. Of verhapstukken, dat kan natuurlijk ook. Zo werd mijn mailbox vandeweek verblijd met een uitnodiging voor een festival gewijd aan trouwen in het bos. Lees mee: In navolging op veel succesvolle bosbruiloften door heel Nederland is het tijd om nóg meer mensen kennis te laten maken met het unieke concept Trouwen in het Bos. Dit is, dat hoorde u al, marketingtaal. Woorden als succesvol, uniek, nog meer mensen, uit alles dient u te begrijpen dat als je niet naar dat festival gaat je toch een beetje een loser bent die zijn vingers in zijn oren heeft in plaats van op het trendy kloppende hart van 2015. Ander voorbeeld: na een aantal onvergetelijke seizoenen geven wij u nu de kans om zelf kennis te maken met het unieke boekhoudkundig- en voetbaltechniese concept dat FIFA zo succesvol en wereldwijd geliefd maakt…maar die heb ik inderdaad verzonnen. 
Terug naar de realiteit van de uitnodiging: trouwen in het Bos pakt groots uit met een eigen festival. Zie het als een megabruiloft in het bos, waar alles aanwezig is voor het optimale geluksgevoel… Wandelend en dansend tussen de bomen genieten van heerlijk eten & drinken, de beste muzikanten & Dj’s en van héél veel ander prettigs.Los van het gevoel dat u al dan niet van het huwelijk krijgt, en het voltrekken dienaangaande, en de mensen die je daarbij geacht wordt uit te nodigen, en de familieleden die je eerlijk gezegd het liefst aan een boom zou binden met een prop in hun mond en dan maar wachten tot de rode mieren komen, maar goed, los daarvan, ik word hier wat angstig van. Het mooie van bos, of natuurgebieden anderszins, is volgens mij de kans op rust, stilte, hier en daar wat natuurgeluiden, tot jezelf komen, dichterbij de aarde voor mijn part, de frisse lucht, het door takken en bladeren gefilterde zonlicht dat, eventjes, alleen voor jou schijnt, alleen op jou schijnt. En wat lees, en hoor ik ook vooral: megabruiloft, dj’s en muzikanten, heel veel ander prettigs. Dat kan van alles zijn: zelfplukken van psychedelische paddo’s, een onverwachte ontmoeting met Bandido’s aan de ene en No Surrender aan de andere kant, of toch meer het vieren van de overgang van dag naar nacht met vuurwerk en een lasershow met nadruk op groentinten..?
En waarom moet echt alles tegenwoordig een festival zijn? Waarom wordt er over het landgoed waar het spektakel plaats gaat vinden nog vermeld dat het uniek (is) in Nederland door de geheel intact gebleven oorspronkelijke renaissance stijl. Ik schreeuw dan tegen mn schermpje: JA, NOG WEL JA, MAAR OVER VIER MEGABRUILOFTEN VERZUIPT DE HONDSDRAF IN DE CHAMPAGNE EN HOOR JE ALLEEN NOG MAAR 180 BPM IN PLAATS VAN DE TOKTOKTOK VAN DE KLEINE BONTE SPECHT! 
Hoe kan ik ooit kiezen tussen Bohemian, Vintage, Eco Love of toch een Barnwedding? Waarom zou ik in het bos behoefte hebben aan jolige bluegrass, gipsy, klezmer of diverse andere muziekstijlen? En als ik lees: Trouwen in het Bos werd vorig jaar oktober gelanceerd, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Inmiddels heeft Trouwen in het Bos door heel Nederland met veel plezier en succes bosbruiloften mogen organiseren, moet ik dan concluderen dat Henk Bleeker meer heeft bereikt dan iemand ooit had kunnen hopen? Of vrezen.
Ooit zong George Michael Back to nature / just human nature / I think I'm done with the sofa / I think I'm done with the hall / I think I'm done with the kitchen table, baby / Let's go outside in the sunshine, maar dat ging dan gewoon over ongeorganiseerde seks in de vrije natuur, en daar is geen bruiloft of festival voor nodig.
Prettige zondag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.