Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dolf Jansen: Kip&ei

5 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dolf_jansen_01.jpg
Het is bijna lente, dus dan verwacht u van mij een dieppersonlijk verhaal over mijn tuin, een filosofische verhandeling en een stemadvies wellicht ook. Of u verwacht helemaal niks, en denkt alleen wat is Dolluf weer vroeg op, deze mooie zondag. Nou, U ook hoor. Vroeg. En mooi. Best wel.
Als het maart is, of april zelfs, ga ik inderdaad geregeld mijn tuin in. Mijn tuin, door sommige buren in de verte ook wel mijn landgoed of ‘de polder’ genoemd, maar goed, u weet wat ze zeggen over mannen met een grote tuin….precies, allemaal compensatie, omdat ze geen auto hebben!
De reden om in de lente mijn tuin te betreden - stevige wandelschoenen aan, pakje brood voor onderweg – is mijn kippen. Zijn mijn kippen. Eh….reden is enkelvoud, kippen meervoud, en ze zijn met zijn vieren, ook nog. Guusje, Kees, Pettson en Findus.
Ik had ze liever Mark, Geert, Lodewijk en Marianne genoemd, maar ik ben thuis in de minderheid. De anderen hebben wel smaak, bedoel ik. Maar het leek me gewoon leuk: Mark die nog nooit een bevrucht eitje heeft gelegd, Geert die hagelwit is en al die vreemde Barnevelders wil opvangen in eigen regio, Lodewijk die de hele tijd door de ren loopt te dazen op zoek naar andere principes dan de afgelopen vier jaar, en Marianne, die alle kippen even lief vindt, maar ook gek is op spreeuwen, passerende poezen, vlinders en die prachtige regenworm daar. Soms een stevig debat, maar elke avond toch weer samen op stok.
De reden trouwens dat de vier kippen naar me uitkijken is dat ik eind oktober voor het laatst in de buurt was, en dan komt er toch een moment van honger. En aansluitend sjaggerein. En dan een maandenlange ei-staking.
Ik las trouwens onlangs dat wetenschappers allang hebben uitgevonden wie er eerder was, de kip of het ei, en wel de kip, omdat in het ei enzymen zijn aangetroffen die uit een kip komen. Of zelfs alleen in de kip voorkomen. Daarmee lijkt mij bewezen dat het ei niet uit de kangeroe komt, of bij de Hubo vandaan, maar is het daarmee zeker de kip? Plus blijft voor mij toch de vraag waar die kip dan uitkwam. Of waarvandaan…?
Zou de Here God, of Zijn stagiaire, op een bepaald moment gedacht hebben: we bedenken er nu een waar ze nog zeker 2000 jaar hun brein op kunnen breken. Ik denk ook wel eens: wat was er eerder: Donald Trump of de absolute chaos? Wat was er eerder: de Coolsingel of het meest recente landkampioenschap van Feyenoord? Afijn, met dat soort vragen kom ik de wandeling door mijn tuin wel door. En verwen aansluitend mijn favoriete pluimveekwartet met basis-kippenvoer aangevuld met een soort ingedroogde insectjes, waar ze helemaal wild van zijn. En worden. Ik vind het als vegetariër best lastig beestjes als voer te gebruiken, maar ik lees op de verpakking dat ze een prachtig insectenleven hebben gehad, vrije uitvlieg, biodynamisch insectenvoer en op diervriendelijke wijze zijn ge-euthaniseerd. Dan is het toch minder erg, voel ik.
Ik check de watersituatie naast het kippenhok – ze hebben inderdaad een jacuzzi en een powershower - en schrijd dan terug. Jammer dat ik geen sigaartjes rook. Het gras onder mijn getrainde voeten is nog wat grauw, beetje bruin hier en daar, kale plekken, maar het kijkt me spriet voor spriet voor spriet aan met zo’n blik van binnen twee, drie weken gaan wij groeien als een jekko aan de steroïden, magere vriend, en dan ben jij degene die de maaier weer uit de schuur gaat rollen, het snoer van 700 meter gaat ontrafelen, en dan aan de slag!!.
Anders kun je a. half mei je eigen tuin niet meer door zonder klewang, en b. is dat nou eenmaal de verdeling bij jou thuis, aldus je vrouw: jij wint de kost, jij kookt het voer, jij voedt de kip, jij ruimt de vaat, jij zet de vuilnis, jij vouwt de was, je lapt het raam, je zet de koffie, en zij, zij doet de rest. Genieten van de lente, vooral.
En voor ik prettige zondag zeg, ik doe niet aan specifiek stemadvies, maar als er een politieke partij bijzit die voor echte duurzaamheid gaat, voor echte energietransitie en voor een economie die niet op groei maar op haalbaarheid en toekomstvisie is gebaseerd, dan zou u natuurlijk zeker kunnen overwegen daarop te stemmen. Tot volgende maand!

Meer over:

dolf jansen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar