Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Dolf Jansen: jubileum

24 jun 2018
  •  
leestijd 3 minuten
dolf_column
Goedemorgen! Vandaag spreek ik tot u over het jubileum. Natuurlijk. Later dit jaar namelijk, op 7 oktober om precies te zijn, bestaat Spijkers met Koppen dertig jaar. Drie decennia superieure radio, onwaarschijnlijk dat het programma, ook een beetje mijn programma, dat gered heeft. 30 jaar uitroepteken.
Al maanden zijn wij als makers met dat jubileum bezig. Dus dan begrijpt u dat het best wat koud op mijn dak viel toen ik een paar weken geleden een mailtje kreeg van dit programma, Vroege Vogels inderdaad, dat er een feestje en een jubileumuitzending aan zat te komen. En wel, let wel, luister en huiver, vanwege het veertigjarig bestaan. Ik kan daar, dat mag u best weten, vrij slecht tegen. Dat je een prachtig programma als Spijkers met Koppen op deze, ik zou bijna zeggen achterbakse, manier de wind uit de zeilen trekt. Veertig jaar….pfffff, ja, prachtig hoor, maar waar zijn wij van Spijkers dan?! Opeens betekent dertig jaar niet zo heel veel, opeens zijn wij broekies, jonkies, beginners vergeleken bij dit programma. En, het allerergste denk ik, de kans dat wij van Spijkers dit Vroege Vogels ooit nog gaan inhalen is minimaal te noemen.
Omdat jullie tien jaar voorsprong hebben, ja.
Omdat hier wekelijks op een onchristelijk mooi tijdstip absolute topradio wordt gemaakt, omdat dat gewoon en altijd maar doorgaat, omdat dat terecht is en omdat….ik vind het gewoon niet eerlijk. Veertig jaar.
Waar nog bijkomt dat dit programma - en ook dat zou je niet helemaal fair n square kunnen noemen – dat dit programma als onderwerp het belangrijkste onderwerp überhaupt heeft: de natuur, onze leefomgeving, het milieu en de bedreigingen dienaangaande, klimaatverandering, agrarisch overleven, weer of geen weer, alles wat groeit en bloeit en ons steeds weer boeit, ja, zelfs de bloemetjes en de bijtjes, goddank zonder dat Heleen van Rooyen ook maar in de buurt is.
Ik las laatst, maakt u zelf even het bruggetje, dat het zebravrouwtje een intelligente vagina heeft. Ja, zo mooi is de natuur, lieve luisteraar. Eerst bedenk je een soort paard dat vanwege de strepen op de huid altijd veilig kan oversteken, daarna bouw je er ook nog zo’n zelfdenkend autonoom lichaamsdeel in. Een lichaamsdeel dat al tijdens de daad bepaalt of ze dit zaad eigenlijk wel wil, sterker nog, ze kan het er al weer uitblazen terwijl hij er nog inzit. Dat lijkt me een super-afknapper: je hebt echt werk van de daad gemaakt, echt je best gedaan, anderhalf, misschien wel twee minuten voluit, je doet waarvoor je kwam en terwijl je kwam en nog niet eens met uithijgen bent begonnen blaast zij het hele kwakkie alweer naar buiten. Op dat moment denk je: waarom sta ik een zebra te neuken, waar in mijn leven is het misgegaan?! Plus je komt thuis met zwartwitte strepen op je lid….dan moet je echt wel een goed verhaal hebben.
Ik zie Menno kijken: ik hoop dat ie niet nog meer uit mijn prive-leven gaat onthullen, want dan is dit echt zijn laatste column geweest. Ik zie Jochem kijken: vertel me meer, spaar hem niet. Maar goed, Jochem is niet alleen een vriend en collega, hij staat ook bekend als de Slufterrukker, en als u wilt weten wat dat betekent kunt u het van elke Texelaar horen. Waar ben ik in verzeild geraakt, vandaag?
Oh ja, dat je een goed verhaal moet hebben. Vroege Vogels heeft elke week een goed verhaal, een verhaal dat volgens mij in tijden van ontdooiend Antarctica en schandalig voortdurende lobby voor luchthavens, agrarische activiteit op onzinnige wijze en andere zogenaamde economische groei, belangrijker is dan ooit.
Veertig jaar Vroege Vogels, het blijft jammer dat jullie Spijkers met Koppen op deze manier een hak zetten, maar mijn felicitaties zijn welgemeend en uit het hart. Waarbij nog even vermeld dat ik morgen, 25 juni, mijn persoonlijk 55 jarig jubileum vier. Dus de kans dat deze Vroege Vogelaars mij ooit nog inhalen lijkt me heel, heel klein.
Fijne zondag!

Tags:

column

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.