Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dolf Jansen: Het kan niet anders

6 jun 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
914 keer bekeken
Ik ben een optimist, lieve vroege luisteraar. Er zijn nu mensen die denken: ‘ja als je met zo’n kop elke ochtend in de spiegel moet kijken kan je maar beter optimistisch zijn. Anders wordt het allemaal wel heel triest. Ja toch niet dan? Maar die mensen luisteren op dit tijdstip helemaal niet naar radio 1. Waar nog bijkomt dat ze over het algemeen in reacties mijn kant op niet zulke soepel lopende zinnen schrijven. Op zich jammer. Ik zou best wel eens een discussie met zo’n plethora aan reaguurders willen hebben op een niveau waar ze zelf ook een beetje van schrikken. In plaats van in tweets en posts, doordesemd met beledigingen, jij-bakken en dooddoeners zoals ze gewend zijn.

Het zijn goede tijden voor een optimist, die zich bezighoudt met klimaatcrisis, met duurzaamheid, die meer betekent dan mokken met het bedrijfslogo en greenwashing anderszins. En met het streven naar een leefbare aarde ook over 10, 30 of 100 jaar. De zuivellobby krijgt met haar eisen aangaande zogenaamd verwarrende benamingen en verpakkingen van niet zuivelproducten geen poot meer aan de grond. De Partij voor de Dieren en aanpalende organisaties bereiken steeds meer op het gebied van dierenrechten tegenover wat als economische groei wordt gezien. Caroline van de 3B’s staat volop in de aandacht, maar zal toch ook verder moeten gaan komen dan eisen dat schadelijke bestrijdingsmiddelen voortaan gewasbeschermers worden genoemd. En – het zal u niet ontgaan zijn – nadat Shell een duidelijke rechtelijke uitspraak om de roodgele oren kreeg zit er voor heel veel andere bedrijven in de fossiele industriesector echt niks anders op dan grote veranderingen te gaan implementeren.

En, voor de duidelijkheid, dat is niet vanwege wat in een grote ochtendkrant wegens gebrek aan argumenten nog steeds ‘klimaatdrammers’ wordt genoemd. Dat is omdat ook wereldwijde financiële organisaties en aandeelhouders beginnen door te krijgen dat een economie op de huidige manier op een vreselijke manier wijze gaat vastlopen, met noodlottige gevolg voor de leefbaarheid van de aarde, de toekomst van de mensen op die planeet en daarmee ook – je verzint het niet – voor de heilige drie-eenheid, winsten, bonussen en dividend.

Een groot goed zou zijn, als de agro-lobby, zeg LTO Nederland, de Rabobank, die Farmers Defence trekkers, het CDA en BB natuurlijk, veel meer dan nu zouden inzien dat business als usual voorbij is. Het is op geen enkele manier meer aanvaardbaar een megasector in stand te houden, die een groots exportresultaat boekt ten koste van dit land, het landschap, de luchtkwaliteit, in dito van bodem en grondwater, de gezondheid van mensen, het oerwoud op plekken waar ook sojateelt mogelijk blijkt te zijn, om over al het dierenleed nog maar te zwijgen.

Zie dat in, geachte organisaties, en bouw mee aan een haalbare toekomst voor de agrariers in een leefbaar land. Klinkt goed toch? En als u Henk Bleker ziet, trek hem dan een metalen emmer over zijn hoofd, tape die stevig vast onder zijn kin, en laat hem voortaan bij alles wat hij zegt gek worden van zijn eigen galm, en dan het liefst op een plek waar niemand anders hem kan horen. Dank u wel.

Doe ik u nog een voorbeeld, waardoor mijn optimisme toeneemt. Om het huidige agrarische systeem in stand te houden hebben we onwaarschijnlijke hoeveelheden kunstmest nodig. Een fabriek, die dat fabriekt, gebruikt 5 % van alle aardgas in het land op jaarbasis. En er zit ook nog een stukje uitstoot aan vast. Inderdaad. Maar, maar, maar, waarom al die kunstmest Dolf?

Nou, omdat je tyfus veel mais moet verbouwen om al dat vee op te fokken tot slachtrijpe omvang, bijvoorbeeld. Ondertussen zijn er steeds meer boeren, die met succes circulair werken en las ik over een bedrijf in Veulen. Ja dat moest ik ook even opzoeken. Dat ligt tussen Leunen en Grunsven en daarmee vlakbij Venray. Nijsen company, die van afval van de voedselindustrie, chocoladebrokken, brood, stroopwafels, snoepgoed, erg fijn veevoer weet te maken. Minder verspilling, minder uitstoot, geen kunstmest nodig. En die lieve biggen krijgen ook eens wat drop of zure matten. De grote verandering waar sommigen op deze en andere plek al jaren of langer om vragen zijn gaande, geachte luisteraar. En waarom? Het kan niet anders. Daarom.

Ik wens u een prettige zondag.

Meer over:

dolf jansen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes7 jun 2021 - 14:29

Altijd een weldaad om je te horen lieve Dolf!