Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dolf Jansen: Bomen

7 jul 2019
  •  
leestijd 3 minuten
dolf_jansen

© Columnist Dolf Jansen

“Van bomen blijf je af”, vindt Dolf Jansen. Hij voelt zich soms net Idéfix, het minuscule hondje uit Asterix en Obelix, dat iedereen bijt die ook maar schopt tegen een boom. Terecht! Zo ziet Dolf de aangekondigde massale (14.000) bomenkap langs de A9 als totale waanzin. Zeker gezien de huidige tijden van klimaatverandering, toenemende hitte, stikstof, uitstoot en afnemende biodiversiteit.
--- Lees de column ---
Net voor het ter perse gaan van deze column ontvang ik tot mijn vreugde het weekblad voor Ouder-Amstel en begin het gelijk te lezen. Ik hoor u verbaasd ademhalen aan de andere kant van de radio. Het weekblad voor Ouder-Amstel Dolf? Dolf is toch een man van NRC, The New York Times, The Guardian, De Groene Amsterdammer, en als hij tijd over heeft Runners World? Ja zeker, tuurlijk, ook. Maar ik voel me nergens te min voor, lieve vroege luisteraar. Zeker niet, voor de wekelijkse courant gewijd aan de plek waar ik woon, althans verblijf, althans soms ben.
Het voorpagina artikel doet mij gelijk al pijn. Wellicht ook om dat ik vooral een braderie aankondiging en een vrolijke zwembadfoto verwachtte. De kop luidt: massale bomenkap A9. Op de ene of andere manier doet het woord bomenkap met mij iets dat te vergelijken is met Idefix, het minuscule hondje van Asterix en Obelix, die alles kon hebben en altijd vrolijk was. Maar, als iemand tegen een boom schopte hing hij een plaatje later woedend, blaffend en bijtend in de broekspijp van de dader. En terecht denk ik. Want, van bomen blijf je af, denk ik. Natuurlijk, er gaat wel eens een boom om, er moet wel eens een boom om. Maar gezien de huidige tijden van klimaatverandering, toenemende hitte, stikstofuitstoot en afnemende biodiversiteit, kan ik bomen omhakken, en zeker op grote schaal, alleen maar als totale waanzin zien.
Wellicht is het omdat je een boom kunt zien staan, je kunt hem aanraken, je kunt invoelen hoeveel jaar, hoeveel kracht en pracht er in dat hoog boven je uittorende bouwwerk van de natuur zit. Elke boom heeft een verleden, een toekomst, heeft een omgeving, die ze verrijkt. Ja, ik heb er ZE van gemaakt. Vrouwen kunnen niet alleen heel aardig voetballen. Bomen zijn wat mij betreft ook vrouwelijk. En dus op alle niveaus, mooi en sterk en onmisbaar.
De A9 is een snelweg, ooit bedacht om mensen uit Almere de kans te geven te ontsnappen, bijvoorbeeld in de richting van Schiphol. Je zou de polder natuurlijk ook een eigen vliegveld kunnen geven, maar dan ben je waanzinnigheid voorbij. Dat is of je Michel Platini hoofd maakt van de anti-fraude commissie van de FIFA. De A9 moet volgens de politiek breder. Ik denk dat dat ook waanzin is, meer asfalt, meer ruimte voor auto’s, maar die beslissing is gevallen. Maar om dan en daarvoor Rijkswaterstaat, 14000, ik herhaal gewoon even, 14000 bomen te laten kappen, ik vind het tussen diep verdrietig en misdadig in.
De ruimte wordt gebruikt voor die extra banen en jazeker, een tankstation. Symboliek, inderdaad. Ik ben niet iemand, die snel actievoert buiten zijn laptopje. Laat staan zich aan iets vastketent, maar ergens moet toch een grens zijn. Zeker in een zomer, waarin overwogen wordt bomen langs een provinciale weg om te hakken voor meer ruimte, voor te hard rijdende automobilisten. En bomen om te hakken voor een jeukende rups. Of tegen een jeukende rups. Het beste voor de wereld is, dat weet u, 20 jaar geleden een boom planten. Het bijna beste is, vandaag een boom planten.
Maar bomen omhakken voor een weg, een tankstation, economische groei, het is echt niet meer van deze tijd. En ergens moet die omslag beginnen. Ik hoop langs de A9, en aansluitend natuurlijk op de voorpagina van het weekblad voor Ouder-Amstel. Prettige zondag.

Meer over:

dolf jansen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

shapecare.lwd@kpnmail.nl
shapecare.lwd@kpnmail.nl9 jul 2019 - 17:00

Schandalig!! Zeker geen bomen kappen in een tijd dat we Co2-problemen hebben.En auto's rijden toch al meestal te hard, ze kunnen best wat minder!  Gevolg ook minder ongelukken!

dickteunissen
dickteunissen8 jul 2019 - 16:51

Enuh...oja, wat ook nog even vergeten wordt is dat bomen CO2 opslaan in hun systeem.Dus in een tijd dat wij van die gore CO2 af willen gaan we juist de bomen (lees: de CO2 opslag) omhakken.Enig idee hoeveel CO2 er vrijkomt als je 14000 bomen omhakt?Met deze actie snijden wij ons tot 3 maal toe in ons eigen vlees!1. De CO2 die na het hakken vrijkomt.2. De omgehakte bomen kunnen niets meer opnemen.3. Door de verbreding van de snelweg A9 gaan er meer auto's rijden!
Hoe stom kun je zijn!!

dimphena
dimphena8 jul 2019 - 15:26

onbegrijpelijk!!!

berten
berten8 jul 2019 - 13:52

Daar ben ik het roerend mee eens !!  Sommige bomen hebben er een mensenleven over  gedaan om groot te worden.
Weg....... in een paar luttele minuten. Wat een verspilling. In het bos waar ik met mijn hondje (op de scootmobiel) naar toe ga, ze mag daar gelukkig los, staan veel beukenbomen. Eén daarvan is heel groot, ooit heb ik hem opgemeten en dat was toen bijna 4 meter omtrek.  Hoe oud, dat weet ik natuurlijk niet, maar ik hoop dat hij het nog jaren volhouden kan.Ook in dit bos is veel gekapt, ik denk altijd dat het geld opbrengt, want nodig lijkt het me bijna nooit.Vriendelijk gegroet,Erna