Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doetinchems natuurparadijs, Tata uitstootvrij, nachtegaal, zomertortel en alle overige onderwerpen

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1521 keer bekeken
  •  
kamperfoelie-bepbrul
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 20 juni 2021 terug op de volgende startpunten:

00:11:38 - Natte natuur aan de rand van Doetinchem
00:47:32 - Mysterieuze nachtegalen
01:20:40 - Is de zomertortel te redden?
02:09:55 - Zomervogels op saxofoon
02:19:45 - Klaprozenexplosie
02:37:31 - Tata C02-uitstootvrij in 2030    

Mysterieuze nachtegalen

Zo hard en opvallend als ze zingen, zo verborgen is het verdere leven van de nachtegaal. Bioloog Herman van Oosten probeert in opdracht van de beheerder van duingebied Meijendel (Dunea) te ontdekken waarom nachtegalen het op de ene plek beter doen dan op de andere.
nachtegaal_petervanduijn

Fenolijn 035-6711338

Spotvogels, een bosrietzanger, een blauwzwarte houtbij, bloeiend vogelwikke, geurende kamperfoelie en een geblokte glasvleugelwants zijn deze week te horen op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een prachtige waarneming van Hans Gartner, de winnaar van de eerste Frater Willibrordus Prijs.Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
20200619_ZG_bosrietzanger

Bosrietzanger

© Vroege Vogels

Zomervogels op saxofoon

Het Saxofoonduo ‘Zomervogels’ gaat deze zomer ‘muzikaal in gesprek met vogels’. Vogels als de merel, de zanglijster, de wulp en de veldleeuwerik moeten het repertoire van het duo met hun zang gaan aanvullen. Musici Frank Nielander en Inga Rothammel bedachten het idee vorig jaar, toen zij tijdens de corona-pandemie niet in zalen konden optreden. De natuur heeft hun geïnspireerd tot dit vogelconcert, waar zij mee op een landelijke tournee gaan. Zaterdag 26 juni 2021 is de premiere van Zomervogels in de tuin van Frank Nielander in Beek, bij Nijmegen.
IMG_5421 kopie

Saxofoonduo Zomervogels: Inga Rothammel en Frank Nielander

© Henny Radstaak

Klaprozenexplosie

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: het barst dit voorjaar van de klaprozen. Waar komen die ineens vandaan? Volgens Baudewijn Odé van FLORON komt dat door de droogte van de afgelopen jaren, waardoor er meer planten in de berm zijn doodgegaan en open plekjes zijn ontstaan. En daar profiteert de klaproos van, zeker na veel regen: dan is het knallen!

Baudewijn Ode

Boudewijn Odé van FLORON bekijkt klaprozen

© Jeannette Parramore

Natte natuur aan de rand van Doetinchem

De Zumpe is de naam van een natuurgebied tegen Doetinchem aan, pal naast de Vijverberg, het stadion van de Graafschap. Daar wordt stukje bij beetje landbouwgrond omgevormd tot (natte) natuur. Het is nu al 90 hectare groot, en het groeit nog naar 150. Maar het is nu al een prachtig gebied: een Achterhoeks coulisselandschap, maar dan zonder boerderijen, silo’s en mais.
IMG_5523

De Zumpe

© Henny Radstaak

Is de zomertortel te redden?

Onder de duivensoorten die in Nederland voorkomen is hij de enige die in het najaar wegtrekt en in het voorjaar weer terugkomt om hier te broeden: de zomertortel. Hij broedt nog maar op een paar plekken in Nederland, daar waar kleinschalig agrarisch landschap wordt aangevuld met het juiste graan- en zadenmengsel. Dat luistert dus nauw. Gaan we de zomertortel behouden?
zomertortel_02.jpg

© Fotograaf: daanritter

Tata uitstootvrij in 2030

 Het moet mogelijk zijn om de staalfabriek van Tata in IJmuiden voor 2030 uitstootvrij te laten werken. Dat zegt tenminste de milieu-actiegroep Urgenda. “Wanneer Tata het staal niet meer met behulp van steenkool of aardgas uit het erts haalt, maar met waterstof, kan de fabriek zonder uitstoot van CO2 werken”, zegt Marjan Minnesma van Urgenda.
Marjan_Minnesma.jpg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.