Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Doe niet mee met Black Friday'

  •  
23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Kleding - Publiek domein

© Bron: Pixabay

Black Friday, de wereldwijde feestdag van kortingen en overconsumptie staat voor de deur. Op vrijdag 27 november 2020 komt Fashion Action in samenwerking met Extinction Rebellion Nederland (XR) in opstand tegen deze dag, met een duidelijke, eenvoudige boodschap: stop met BlackFriday.

De werkelijke prijs van de koopjes

Het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extraCO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers inlage lonenlanden: moderne slavernij. Ook planned obsolescence, het bewust eerder stuk laten gaanvan laptops, telefoons en andere apparaten moet stoppen.

Fast Fashion, de feiten:

Het concept fast fashion is gericht op winstmaximalisatie voor CEO’s en aandeelhouders. Devervuiling van deze industrie is groter dan alle internationale scheep- en luchtvaart bij elkaaropgeteld. Per jaar wordt er in Nederland zo’n 200 miljoen kilo textiel weggegooid. Als we nustoppen met het produceren van kleding hebben we genoeg voor de komende twintig jaar.

Ecologische voetafdruk van overconsumptie: 1,7 aarde nodig

De klimaat- en ecologische crises bedreigt wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden,overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen worden de komende decennia nog veel ernstiger.We hebben 1,7 aarde nodig om te produceren wat we in één jaar verbruiken. Er is geen regelgeving omdit te begrenzen; de mode-industrie wordt bijvoorbeeld niet genoemd in het Klimaatakkoord vanParijs. Dit is onacceptabel en vraagt om een daadkrachtig beleid.

Tijdens Black Friday worden verschillende acties georganiseerd, in o.a. Amsterdam, Rotterdam,Utrecht, Eindhoven, Roermond, Castricum en Leeuwarden, met als belangrijkste eis: beëindig BlackFriday!

Bron: Fashion Action en Extinction Rebellion 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.