Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doe mee met de vleermuizentelling

  •  
19-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
489 keer bekeken
  •  
kleine_dwergvleermuizen_bernadette_van_noort.jpg

© Foto: Bernadette van Noort

Het is misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en andere insecten. De zoogdiervereniging wil graag weten óf en hoeveel ze dat bij jou in de tuin doen. Vleermuizen zeggen namelijk iets over het groen in de omgeving en de lichtvervuiling.

Om vleermuizen te kunnen zien kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Dat is op 23 en 24 mei vanaf ongeveer 21:35 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien zoek je daarvoor een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag.

Zo kun je meedoen

Als je in je tuin vleermuizen ziet vliegen kun je op deze website doorgeven hoeveel vleermuizen je in of boven de tuin hebt zien vliegen en welke soort je denkt dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kun je op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welke soorten vleermuizen er in jouw tuin voorkomen. De zoekkaart kun je gratis aanvragen of downloaden bij de Zoogdiervereniging.

Ook in het najaar

Andere seizoenen brengen andere dieren naar de tuin, dat geldt ook voor vleermuizen. Er zijn andere insecten om op te jagen en doordat sommige vleermuizen jaarlijks migreren kan het aantal soorten en het aantal vleermuizen in de tuin veranderen. Daarom organiseert de Zoogdiervereniging met Jaarrond Tuintelling twee vleermuistellingen per jaar: De Voorjaars Vleermuistuintelling op 23-24 mei 2020 en de Najaars Vleermuistuintelling op 29 en 30 augustus 2020. Zet ze allebei alvast op je kalender!

De Vleermuistuintelling is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Nederland en Jaarrond Tuintelling en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant.

Bron: Zoogdiervereniging

Meer over:

vleermuizen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.