Vroege Vogels

Dodelijke spinnenliefde

  •  
30-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kruisspinnenliefde.jpg

© Johann Brauer

Aan het eind van de zomer bezoekt een mannelijke kruisspin het web van een vrouwtje om met haar te paren. Dat is een levensgevaarlijke bezigheid voor het mannetje: hij is veel kleiner en als hij niet oppast, denkt het vrouwtje dat hij een prooi is.

Tokkelen

Het mannetje nadert het vrouwtje daarom voorzichtig. Hij spint eerst een draad naar haar web en tokkelt hieraan om zijn komst kenbaar te maken. Vervolgens probeert hij zo snel mogelijk het spermapakketje, dat op zijn hoofd meedraagt, in te brengen in de geslachtsopening van het vrouwtje.
Opgegeten
Als het sperma is afgeleverd, maakt het mannetje zich snel uit de voeten. Meestal lukt dat en kan hij nog een ander vrouwtje bevruchten. Maar soms vangt het vrouwtje hem na de paring en eet hem op. Dan wordt het mannetje een voedzame maaltijd voor hun nieuwe eieren.
Het lijkt goed te gaan ...
In de video van Johann Brauer zien we een voorzichtig mannetje met een spermapakketje. Alles lijkt goed te gaan, totdat het vrouwtje besluit hem niet meer te laten gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.