Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dodelijke schimmel ook in alpenwatersalamander

  •  
16-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vuursalamder.jpg

© Fotograaf: dljmartens

Op de Belgische Natuurpunt website melden onze zuiderburen dat in Vlaanderen nu ook Alpenwatersalamanders zijn gevonden met de dodelijke schimmelziekte chytridiomycose. De schimmel werd vastgesteld bij twee salamanders. Als de schimmel erin slaagt zich verder te verspreiden, zou dit dramatische gevolgen kunnen hebben voor alle Europese salamandersoorten.
Schimmel bij alpenwatersalamander
In het kader van een lopende passieve surveillance van chytridiomyciose werd in april 2015 de aanwezigheid van de schimmel voor het eerst in Vlaanderen vastgesteld. Een vrijwilliger van Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, vond toen twee dode Alpenwatersalamanders die werden onderzocht door An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent, die de aanwezigheid van de schimmel via DNA-analyse konden vaststellen. Verder onderzoek op 43 andere salamanders uit dezelfde poel leverde geen nieuwe sporen van de schimmel op.
Eerder al bij vuursalamanders
Batrachochytrium salamandrivorans (Bs) werd in 2013 voor het eerst vastgesteld bij Vuursalamanders in Wallonië. Eerder dook de schimmel ook al op in Nederland en slaagde deze erin om in enkele jaren de hele Nederlandse vuursalamanderpopulatie van de kaart te vegen.
Lees hier meer: natuurpunt.be
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.