Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dodelijke konijnenziekte

  •  
12-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
547 keer bekeken
  •  
konijn_06.jpg
Er heerst een dodelijke ziekte onder wilde konijnen en thuisgehouden konijnen. RHDV2. Dit is een variant op het RHDV1 virus dat al eerder in de jaren '90 konijnen infecteerde en er voor zorgde dat de populatie terugliep met zo'n 75 procent. Dat dreigt nu weer te gebeuren. In 2010 is het in RHDV2 gemuteerd in Frankrijk en onze kant opgekomen. Het is heel besmettelijk en kan via uitwerpselen, bloed, speeksel en sperma doorgegeven worden. Het heeft een incubatietijd van 3-5 dagen en tast vooral de leverfunctie aan. De dieren sterven vrijwel acuut.
Besmettelijk
Inmiddels is er wel een vaccin beschikbaar voor de gehouden konijnen. Dierenartsen zijn zo bang voor de besmetting dat ze de vaccinatie soms buiten in de auto doen van de konijnenbezitter. Ze willen niet dat het virus hun praktijk inkomt en zo andere konijnen kan besmetten.
Jacht
Voor de wilde populatie is moeilijk vast te stellen hoe erg die al is aangetast. Jooske IJzer van het van het DWHC, het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht krijgt uit het hele land meldingen van dode konijnen. Zij onderzoekt de doodsoorzaak.
Op 15 augustus gaat het jachtseizoen weer open. Je kunt je afvragen hoe verantwoord het is om te jagen op konijnen die het door het virus toch al zo zwaar hebben.

Meer over:

dwhc, konijnen, rhd-virus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.