Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dodelijk vistuig

  •  
25-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
naturepl.com _ Michael Pitts _ WWF

Een zeehond die verstrikt is geraakt in een kluwen visnetten

© Michael Pitts, WWF

Dat plastic afval schadelijk is voor zeedieren wisten we al, maar verloren vistuig spant daarbij de kroon. Uit een recent verschenen rapport van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat alleen al meer dan de helft van de zeezoogdieren en de helft van de zeevogels slachtoffer zijn van plastic afval in zee.

Ghost Gear

Uit dit rapport (Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris) blijkt dat gemiddeld elk jaar tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen belandt. Inmiddels bestaat bijna de helft van de Great Pacific Garbage Patch in de Grote Oceaan al uit vistuig. De natuurorganisatie roept overheden dan ook op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.

Noordzee

In de Noordzee wordt al jaren verloren vistuig opgeruimd, o.a. door de Nederlandse organisatie Ghost Diving. Pascal van Erp: “Je ziet nu vooral restanten van vistuig van de staand wantvisserij, maar ook lijnen en lood van sportvissers. Het haakt allemaal in elkaar als een kluwen wol en je kunt je voorstellen dat veel zeedieren hierdoor een gruwelijke dood sterven.” Volgend jaar gaat Ghost Diving samen met Wageningen Marine Research onderzoek doen naar de herkomst van ‘spookvistuig’.

Meer over:

vroegevogels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor