Vroege Vogels

Dode vos komt niet van Texel

  •    •  
08-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vos.jpg
De dode, met hagel doorzeefde vrouwtjesvos die in februari op Texel langs de weg werd gevonden, komt niet van het eiland. Dat meldde Ecomare donderdag na uitgebreid onderzoek.
In de maag van het dier zaten mestkevers die niet op Texel voorkomen. Volgens Ecomare moet de vos al maanden voordat ze op het Waddeneiland werd gevonden, haar maag hebben volgegeten, omdat er volwassen kevers in zaten. Deze beestjes overwinteren als ei of larve. De vos is dus, zo concludeert het instituut, al maanden voordat ze op Texel werd neergelegd, doodgeschoten. De onderzoekers denken dat de vos uit Duitsland komt, omdat de dieren daar vaak uit hun hol worden gedreven en van dichtbij beschoten.
De vondst zorgde voor een hoop onrust op het eiland omdat vossen van nature niet op de Waddeneilanden voorkomen. Het zijn onwelkome gasten, omdat ze de nesten van zeldzame op de grond broedende vogels plunderen.
Er doen op het eiland al ruim een jaar verhalen de ronde over vossensporen. Ook meldden zich verschillende mensen die meenden een vos te hebben gezien. Eerder dacht Ecomare nog dat met de vondst van het dode dier bewezen was dat er inderdaad een levende vos op Texel was.
Ecomare laat de vos opzetten en tentoonstellen, omringd door alle krantenknipsels die over het dier zijn verschenen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.