Op de Veluwe is een zeldzame aasvlieg (
Meroplius Minutus
) gespot die sinds begin vorige eeuw te boek stond als uitgestorven, zo meldt Vereniging Natuurmonumenten. De vlieg is aangetroffen in een dood dier. Deze laat Natuurmonumenten altijd liggen op haar terrein. Het gaat om kadavers die door de organisatie zelf zijn geschoten. Dat staat op de website van De Gelderlander.
De werkwijze van Natuurmonumenten stuit op veel verzet, vooral onder jagers. Jo Hilgers van de Platteland Alliantie Nederland (PAN) is fel tegenstander van de aanpak van Natuurmonumenten en neemt het, naar eigen zeggen, op voor de jager. "Kadavers in het wild stinken vreselijk, vooral 's zomers", zegt hij tegenover De Gelderlander. "Daarnaast ontstaat er overlast van vliegen. De insecten leggen hun eitjes in de overblijfselen en binnen drie dagen lopen de maden eruit." Hilgers maakt verder bezwaar tegen de 'vleesverspilling'.
Eddie Nijenhuis en Jaap Hovenkamp van Natuurmonumenten Veluwe zijn het niet eens met de beweringen van Hilgers. "Allereerst leggen wij de karkassen op ruime afstand van de wandelpaden, op plaatsen waar geen publiek komt", zegt Nijenhuis. "Daarnaast valt het wel mee met die vermeende stankoverlast. Zelfs van grote kadavers is de stank binnen enkele uren verdwenen." Daar komt volgens de boswachters bij dat ook de overblijfselen relatief snel zijn verdwenen.
"De afbraak van een dood dier verloopt zeer snel. Binnen een paar dagen tot enkele weken wordt een kadaver compleet opgegeten." Ook verspilling van vlees vindt Nijenhuis geen argument. "Op een gemiddelde dag in Amsterdam wordt meer vlees weggegooid dan door ons in een heel jaar."
Hilgers beweert verder dat het vossenbestand explosief groeit door de aanpak van de organisatie. "Vossen zijn aaseters", zegt Hilgers. "De vossen op de Veluwe hebben nu de zomer van hun leven en zullen zich ook weer enthousiast gaan vermenigvuldigen."
Volgens Nijenhuis valt dit wel mee. "Vossen jagen voornamelijk op klein wild, zoals muizen, en leven niet noodzakelijk van grote karkassen. Wij hebben zelfs gemerkt dat het vossenbestand op ons terrein lager is dan op andere locaties." Jagen op vossen acht Nijenhuis dan ook overbodig. "Als je de dieren afschiet dan gaan zij hun doden juist compenseren. Meer voortplanten dus. Laat je ze met rust, dan stabiliseert de stand zich."
Natuurmonumenten heeft zich als doel gesteld het natuurlijk proces zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan in de natuurgebieden die onder zijn beheer vallen. "De betekenis van dode dieren op de Veluwe voor de biodiversiteit is zeer groot", verklaart Nijenhuis ten slotte. "Uit onderzoek is gebleken dat er zo'n 20.000 insecten leven van het lijk van een wild zwijn."