Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dode bijen

  •  
15-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
honingbij_06.jpg
Vorig jaar hebben alle volken van onze imker Pim Lemmers de winter overleefd. Ook dit jaar leek het er even goed uit te zien, tot vorige week. Het noodlot sloeg toe. Zeker 33% van de bijenvolken is overleden. De oorzaak is onbekend. Zondag het relaas van Pim.
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging krijgt de laatste dagen meer meldingen van grote bijensterfte. Een landelijk beeld is er nog niet.
De wintersterfte onder de Nederlandse bijen was vorig jaar ook hoog. Het ging om meer dan 20% van alle volken. Bijna 10% bleek na de winter zelfs helemaal verdwenen.
Ernstig achteruit
Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.