Vroege Vogels

DNA bewijst: inderdaad wolf in Twente

  •    •  
19-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolf

© Bron: Staatsbosbeheer

DNA-onderzoek van Alterra in Wageningen toont aan dat de vermeende wolf die deze maand in het Twentse Beuningen werd gezien, inderdaad een wolf is. Dit is de tweede wolf die in korte tijd, na een afwezigheid van ruim honderd jaar, Nederland aandoet.
Alterra heeft in opdracht van de provincie Overijssel de uitwerpselen van het dier onderzocht. Onderzoeker Arjen de Groot: “De uitwerpselen bevatten DNA, dat we konden gebruiken om een identificatie-test te doen. Die liet zien dat het inderdaad om een wolf ging”.
Waar deze wolf precies vandaan komt, is onbekend. Sinds 2000 komen er weer wolven in Duitsland voor. In 2015 heeft er enige tijd een wolf rondgelopen in Drenthe en Groningen. Ook in andere delen van Europa maakt de wolf een comeback. Het is aannemelijk dat wolven in de toekomst vaker de Nederlandse grensprovincies aan zullen doen.
De wolf is in Europa en Nederland een beschermd dier. De provincies zijn goed voorbereid op de (terug)komst van de wolf. Hieromtrent zijn heldere afspraken gemaakt. Zolang het dier natuurlijk gedrag vertoond en schuw is, is het niet nodig actie te ondernemen. Wolf en mens kunnen goed samenleven.
Bron: Alterra

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.