Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pinguïn draagt ijskoud jasje

  •  
07-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
1373712_52099238.jpg
Keizerpinguïns kunnen ervoor zorgen dat het oppervlak van hun verenpak kouder is dan de omringende lucht. Dit doen ze om op temperatuur te blijven.
Snijdende kou
Op Antarctica kan de temperatuur soms dalen tot -40 graden Celsius. Ook staat er een genadeloze harde wind. De pinguïns zijn hier gelukkig op voorbereid. Hun lichaam beschikt over tal van eigenschappen om ondanks de snijdende kou toch op temperatuur te blijven.
Omringende lucht
Wetenschappers ontdekten dat een groot deel van het oppervlak van de pinguïn kouder was dan de omringende lucht. Pinguïns zijn hierbij gebaat want zo kunnen ze genoeg warmte winnen door convectie van de omringende lucht.
Warmte
Ons eigen lichaam is warmer dan de lucht, daarom hebben wij het snel koud. De pinguïns zijn kouder dan de lucht en daardoor geeft de iets warmere lucht warmte aan de pinguïns af.
Bron: Sciëntas.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.