Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.
De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.
Voorzitter Aalt Dijkhuizen presenteerde de plannen vandaag in Den Haag. Op korte termijn willen boeren hun stikstofuitstoot verminderen door koeien vaker in de wei te laten staan, minder eiwitrijk voer te geven en mest te verdunnen met water. Ook die maatregelen kosten geld. Daarom verlangen ze op korte termijn al 500 miljoen euro.
De stikstof die boerenbedrijven uitstoten zit in ammoniak uit mest. Bij vermenging met urine is de uitstoot hoger, een koe in de wei leidt dus tot minder uitstoot.
Onze verslaggever Rob Buiter heeft laatst een boer gesproken over dit soort oplossingen:
Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, zei dat de maatregelen verhoudingsgewijs "niet duur zijn, maar wel geld kosten". Hij pleitte er verder namens de sector voor om boeren de 'stikstofruimte' die ze winnen met milieumaatregelen te laten verhuren aan andere sectoren. Zo wordt het een 'verdienmodel'.
Op de vraag of de uitstoot op die manier nog afneemt, antwoordde Dijkhuizen dat "maatwerk nodig is" en de verdeling "gebiedsspecifiek moet worden bekeken". Hij schetste dat stikstofruimte kan worden verplaatst naar plekken waar de uitstoot geen problemen veroorzaakt.
De organisaties zijn wars van dwang. Ze willen een 'cafetariamodel' waarin ondernemers zelf bepalen wat ze doen. "Boeren zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren", stelt Dijkhuizen. "Maar de kosten moeten wel worden vergoed."
Greenpeace noemt de stikstofplannen waar de landbouw woensdag mee kwam "te gek voor woorden". De milieuorganisatie noemt de landbouw de "grootste veroorzaker van de stikstofcrisis" en vindt de voorstellen van het zogeheten Landbouw Collectief "ver onder de maat en nauwelijks serieus te nemen".
Volgens Greenpeace zijn de plannen erop gericht om het "vastgedraaide landbouwsysteem in de benen te houden". De organisatie noemt dat onacceptabel en roept boeren op afstand te nemen van het plan en in plaats daarvan te kiezen voor ecologische landbouw met minder dieren.
"Na jaren van intensivering, schaalvergroting, schade aan natuur en klimaat en decimering van de boerenstand, spelen ze dezelfde grijsgedraaide plaat nog eens af: techniek is de heilige graal en het mes mag in de natuur."
Ook het Wereld Natuur Fonds reageerde. "Het is positief dat de sector zelf verantwoordelijkheid neemt voor deze stikstofcrisis en met maatregelen komt. Echter, het ontbreekt aan langetermijn oplossingen die perspectief bieden voor natuur en boeren. Daarvoor is een omslag nodig naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw in lijn met de visie van LNV en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De voorgestelde maatregelen pakken het echte probleem niet aan en hebben te weinig positief effect op de andere uitdagingen waar de landbouw voor staat zoals de insectencrisis, klimaat, lucht- en waterkwaliteit. Bovendien is het risico groot dat boeren worden opgezadeld met hoge investeringskosten voor het nemen van technische maatregelen, terwijl de effectiviteit van die maatregelen onduidelijk is."Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.