NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Distributiecentrum landtong Rozenburg komt er toch niet

12 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Sint-jansvlinder (Natuurpracht:Gre Pape)

© Sint-jansvlinder - Fotograaf Natuurpracht:Gre Pape

De plannen om een distributiecentrum te bouwen op de landtong van Rozenburg in het Rotterdamse havengebied, gaan niet door. Het Havenbedrijf, dat eigenaar is van het stuk grond, heeft dit besloten.
De landtong van Rozenburg is een spontaan ontstaan stuk natuur, een stuk groen van 12 kilometer lang en amper 100 meter breed. Het ligt langs de Nieuwe Waterweg, waar de afgelopen 50 jaar geen industriële ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Inwoners van het dorp Rozenburg zijn van dit kleine stukje natuur gaan houden en staken een stokje voor de plannen van de bouw van een distributiecentrum in het gebied.
We vroegen Marjon McElligott, inwoners van Rozenburg, om een eerste reactie:

Protest

De omwonende kwamen in actie door een petitie te starten. Uiteindelijk is deze door ruim 3500 keer mensen. Ook werd er een demonstratie gehouden waar meer dan duizend mensen op af kwamen. Het Havenbedrijf heeft geluisterd naar de protesten en ziet nu van de bouw af. “Het protest van de bewoners van Rozenburg is één van de redenen geweest om de ruimte anders in te richten. Wat het distributiecentrum betreft gaan we kijken naar een alternatieve plek”, laat Woordvoerder Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam Vroege Vogels weten.
In Vroege Vogels hebben we de laatste tijd een paar keer aandacht besteed aan de toename van dit soort distributiecentra, de verdozing van Nederland. En verslaggever Henny Radstaak was in april nog op de landtong, met mensen van het Havenbedrijf én boze inwoners van Rozenburg…
Vroege Vogels Radio bezocht landtong Rozenburg in april 2019. Beluister de reportage terug:

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.