Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Distelvlinders van Hans Gartner winnen de Frater Willibrordus Prijs

23 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
distelvlinder_frater
Met een beschrijving van een invasie van distelvlinders heeft Hans Gartner de eerste Frater Willibrordus Prijs gewonnen. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al bijna 20 jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels. 
Hans Gartner uit het Friese dorp Nes meldt: "Met deze oostenwind is er een enorme aanvoer van distelvlinders. Waar ik ook kwam, op de meest onmogelijke plekjes, waren nieuwe en ook afgevlogen distelvlinders onderweg."

Luister naar het originele fenolijnbericht van Hans Gartner:

De jury over de winnaar: "De afhankelijkheid van de natuur, in dit geval de trekkende distelvlinders, van het weer wordt in deze bijdrage heel mooi duidelijk. De voorspelling van mogelijk een invasie van trekvlinders is ook uitgekomen. In dat soort jaren zie je ze opeens werkelijk overal. Ook mooi dat hij laat zien dat het hem wat doet door af te sluiten met 'Een bijzondere dag’. De toon van het verhaal, de kennis die en passant wordt overgebracht, de enthousiaste manier van vertellen laat de luisteraar direct naar zijn computer snellen om de dans van de distelvlinder te gaan bekijken." 
Winnaar_Hans_Gartner Frater Willibrordus Prijs

Van links naar rechts: Daniel Gulpers, Bibi Dumon Tak, Hans Gartner, Arnold van Vliet en Menno Bentveld.

© Vroege Vogels

Frater Willibrordus Prijs

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt en bestaat uit een aquarel met distelvlinders, gemaakt door Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury de vele duizenden meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2019 en 20 februari 2020.

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JanvanGent
JanvanGent24 feb 2020 - 17:39

Fenologie is de leer die zich bezighoudt met periodiek optredende verschijnselen bij planten of dieren als gevolg van jaarlijkse of dagelijkse ritmen en schommelingen in de weersgesteldheid. Het gaat dus niet alleen over de eerstelingen.