Vroege Vogels

Dikkopschildpad: bijzondere dwaalgast in Nederland

  •  
04-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Dikkopschildpad.jpg
Op 23 oktober jl. spoelde in Noord-Holland, boven Callantsoog ter hoogte van Groote Keeten, een ongewone bezoeker aan in Nederland: een onechte karetschildpad of dikkopschildpad ( Caretta caretta ). Een maand later, op 21 november, spoelde er opnieuw een levend exemplaar aan. Dit keer bij Westenschouwen in Zeeland. Beide schildpadden zijn jonge (sub-adulte) dieren.
Het dier uit Groote Keeten, dat in een slechte conditie verkeerde, werd ter revalidatie overgebracht naar Burgers’ Zoo. Het dier uit Westenschouwen ging naar Diergaarde Blijdorp. Dit waren pas de vierde en vijfde keer dat een levende dikkopschildpad in Nederland werd gevonden. Eerdere meldingen dateren van 1707, 1894 en 1927. Daarnaast zijn er dode exemplaren aangespoeld in 1954, 1959 en 1998
 
Het komt vaker voor dat dikkopschildpadden worden aangetroffen in Noord-Europa. Het is aannemelijk dat deze schildpadden de ‘verkeerde afslag’ op de oceaan hebben genomen, namelijk de Noord-Atlantische Drift.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.