Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dikke dames gaan de winter in

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kikker_13.jpg
Kikkers en padden maken zich momenteel gereed voor de winterrust. Opvallend zijn de dikke exemplaren die nu gevonden kunnen worden: vrouwelijke dieren die tjokvol eieren zitten.
Kikkers en padden zoeken in het najaar hun overwinteringverblijven op om de komende koude periode te overbruggen. Dit zijn schuilplaatsen veelal de grond (muizengangetjes), onder hout of onder stenen. Ook kunnen kelders, schuurtjes en bunkers een prima overwinteringlocatie zijn. Een winterverblijf moet diep genoeg zijn zodat de vorst er niet bij kan en amfibieën moeten er niet overvallen kunnen worden door stijgend grondwater. Een deel van de groene en bruine kikkers overwintert in de modderbodem van een waterpartij.
De vrouwelijke kikkers en padden staan momenteel bol van de eieren. In het najaar worden de eieren reeds ontwikkeld in de eierstokken, die vrijwel de gehele buik vullen. Hierdoor kunnen padden en kikkers direct na de winterrust hun eieren in het water afzetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.