Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dijksma zet druk op CO2-deal EU

  •  
28-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
dijksma.jpg
Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen moet de Europese uitstoot van CO2 sneller omlaag. De prijs waarvoor bedrijven de uitstoot van het broeikasgas kunnen afkopen blijft te laag met het voorstel dat dinsdag op tafel ligt bij de EU-milieuministers in Brussel, betoogde staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens het overleg.

Uitstootrechten

Als het voorstel over het zogeheten ETS-systeem waarmee bedrijven hun uitstootrechten verhandelen niet wordt aangescherpt zal Nederland tegenstemmen, dreigde Dijksma. Voorgesteld wordt het totaal aantal emissierechten vanaf 2021 jaarlijks met 2,2 procent te verlagen. Veel meer is nodig, we moeten het overaanbod terugdringen, aldus Dijksma. “2,2 procent zal ons er niet brengen, we moeten 2,4 procent overwegen.”
Het aantal sectoren, waaronder de cementindustrie, dat gratis emissierechten krijgt wordt in het voorstel tot ongenoegen van Dijksma niet fors ingekrompen. Zij zei samen met Zweden, Frankrijk en Luxemburg een aangescherpt plan op tafel te leggen en riep de aanwezigen op tot meer ambitie. De staatssecretaris overweegt afspraken met een kleinere groep landen te maken, de zogeheten kopgroep.

Uitstoot verminderen

Europa heeft als doelstelling de uitstoot van CO2 in 2030 met 40 procent te verminderen vergeleken met 1990. Een goed functionerend ETS-systeem is een van de belangrijkste instrumenten om dit doel te bereiken. Het Europees Parlement stemde onlangs onder druk van lobbyisten en lidstaten die hun industrie willen beschermen tegen ambitieuzere ETS-plannen. “Zwakke knieën”, aldus EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), die betreurde dat zijn collega's “liever miljarden aan publiek geld weggeven".
In het Radio 1 programma De Ochtend juicht Bas Eickhout het streven van Sharon Dijksma om Nederland koploper te laten worden in klimaatbeleid toe. Maar Nederland moet zich niet verschuilen achter Brussel. De Nederlandse regering kan ook nu al actie ondernemen en de ambities omzetten naar concrete maatregelen. Daar heb je een kopgroep in Europa niet voor nodig. Nederland kan een heleboel zelf. Twee CO2-verlagende maatregelen die nu kunnen worden genomen, volgens Eickhout zijn dat het sluiten van kolencentrales en het versneld stimuleren van duurzame energie.
Bron: ANP en De Ochtend

Meer over:

co2, dijksma, emissies
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor