Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dijksma houdt top over oceanen

14 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Niet alleen landbouwgronden, maar ook de oceanen zijn belangrijk als voedselbron. Tijdens een internationale top in Den Haag gaat eind april alle aandacht uit naar een duurzaam gebruik van de oceanen die te maken hebben met de gevolgen van overbevissing, vervuiling en klimaatverandering.
Top
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer donderdag gemeld dat de top plaatsvindt van 22 tot 25 april. Er wordt besproken wat er moet gebeuren om ook in de toekomst vis uit de oceanen te kunnen halen. Dijksma tekent met de Wereldbank en wereldvoedselorganisatie FAO voor de organisatie.
Gezonde oceanen ziet de bewindsvrouw als de sleutel om een antwoord te vinden op de uitdaging om in 2050 wereldwijd 9 miljard monden te kunnen voeden. De komende jaren zal de vraag naar vis naar verwachting verdubbelen.
Voedsel
Het belang van samenwerking om gezonde oceanen te hebben vanwege de voedselzekerheid stelt Dijksma ook vrijdag aan de orde, wanneer zij in Griekenland een visserijconferentie bijwoont over de mogelijkheden wereldwijd te kunnen vissen. ,,80 procent van alle leven bevindt zich in onze oceanen. De oceanen helpen ons klimaat te reguleren en leveren een belangrijk deel van de benodigde zuurstof. 17 procent van de dierlijke eiwitten die door de wereldbevolking wordt gebruikt komt uit vis en dus is vis een essentiële bron voor het veiligstellen van de voedselvoorziening'', aldus Dijksma.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.