Naturalis Biodiversity Center heeft sinds kort de Herbarium Digistraat volledig in gebruik genomen. Daarmee is de infrastructuur voor het project Collectie Digitalisering van Naturalis volledig ingericht en operationeel. Het gehele project – één van de grootste digitaliseringsprojecten van natuurhistorische collecties ter wereld – ligt hiermee op schema: in 2015 zijn in totaal zeven miljoen objecten gedigitaliseerd.
Digitaliseren
Met het Project Digitalisering maakt Naturalis een schat aan informatie over de biologische, paleontologische en geologische diversiteit toegankelijk voor wetenschappers, amateurs en publiek over de hele wereld. De gedigitaliseerde gegevens komen online beschikbaar, onder andere via het wereldwijde netwerk voor biodiversiteitdata. Het project is van start gegaan in 2010 en wordt gefinancierd uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).
10 Digistraten
Naturalis beheert een collectie van 37 miljoen biologische en geologische objecten, ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar de biodiversiteit van vroeger en nu. Daarvan worden er op dit moment 7 miljoen objecten gedigitaliseerd. Deze objecten hebben prioriteit vanwege hun economisch en maatschappelijk belang. Dit vertaalt zich in actuele onderzoeksvragen vanuit binnen- en buitenland. De te digitaliseren collectie is zeer divers. Van insecten tot walvissen en van mineralen tot meteorieten. In totaal zijn voor het digitaliseringproject tien aparte ‘digistraten’ ingericht.
Industrieel productieproces
Per collectietype is een “digistraat” ingericht die volgens een haast industrieel productieproces werkt en bestaat uit drie fasen: registreren, etiketteren en scannen of fotograferen. Elk object krijgt een barcode en de gegevens op de etiketten worden vastgelegd in een centrale database. Het etiket bevat de wetenschappelijke naam en meestal ook verzameldatum en -locatie en de naam van de verzamelaar. Ook kan het publiek helpen met het overtypen van de etiketten van Glaspreparaten via de crowdsourcing website
www.velehanden.nl wordt het publiek uitgenodigd te helpen met het overtypen van de etiketten van Glaspreparaten.
Herbariumstraat
De digistraat die als laatste in gebruik is genomen digitaliseert Herbariumbladen (een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht, red.). Speciaal voor Naturalis is door Picturae een digitaliseringset op basis van een lopende band ontwikkeld, die het werkproces zo efficiënt mogelijk maakt en op hoge snelheid Herbariumbladen digitaliseert. In totaal worden er nu ruim 18.000 Herbariumbladen per dag gedigitaliseerd. De efficiënte werkmethode is mogelijk doordat de combinatie van een lopende band en innovatieve software niet alleen een snelle digitalisering mogelijk maakt, maar vooral ook hoge kwaliteit garandeert. De software zorgt ervoor dat de gedigitaliseerde herbariumbladen automatisch worden voorzien van kleurprofielen en worden gecontroleerd op scherpte. Wanneer deze zaken in orde zijn wordt het beeld automatisch bijgesneden en opgeslagen en is het klaar voor gebruik.
Online
De resultaten van de Herbariumstraat geven in één klap de hele wereld toegang tot de belangrijkste en meest geraadpleegde gegevens van de Herbarium collecties van Naturalis. Onderzoekers die gebruik maken van etiketgegevens van herbarium-collecties, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen of in een studie over verwantschappen van plantensoorten, kunnen nu online, altijd en overal aan basisinformatie komen. Voorheen was dit alleen mogelijk via een bezoek aan het Herbarium zelf. Wanneer het project Collectie Digitalisering van Naturalis in 2015 is afgerond, is de wereld 7 miljoen digitale objecten rijker, een bijdrage van groot belang om de kennis over biodiversiteit te vergroten.
Bron: Naturalis
Bekijk hieronder een filmpje over de Herbarium Digistraat: