Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in het voorjaar: beverhutten

4 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Beverburcht
Ook het vinden van diersporen kent zijn seizoenen. Wie in het voorjaar een wandeling maakt langs de rivier zou zomaar stapels van takken kunnen zien op verschillende hoogtes. Het zijn legers van bevers, die het hogerop moeten zoeken als het waterpeil plotseling stijgt.

Burcht

Bevers graven een hol in een steile oever. Die leidt naar de kamer waar ze verblijven. Ter versteviging en isolatie brengen ze daar bovenop dan takken en modder aan. De modder dient ter isolatie en versteviging van de burcht. Als door hoogwater de burcht onbruikbaar is, maken ze ook tijdelijke legers op hoger gelegen gebied. Die worden bedekt met houtsnippers. Vaak liggen deze legers tegen een boom of onder een struik. Ook zijn er vaak beverstokken (zie vraatsporen) in de buurt. Wanneer zo’n hoogwaterleger bestaat uit een flinke stapel takken, met daar bovenop een komvormig leger bestaande uit kleinere takken en houtsnippers, worden ze ook wel beverhutten genoemd. Soms maken ze deze hutten zelfs in bomen indien hoog water voorkomt dat ze ze op de grond kunnen maken.

Meer over:

bevers

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar