Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in het voorjaar: reeënleger

20 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
reeënleger
Diersporen kennen ook hun seizoenen. Zo zijn er in het voorjaar in de reeënlegers volop haren te vinden want reeën zijn nu in de rui. De slaapplaatsen liggen meestal verborgen tussen de bomen aan de rand van een bos. Zo zien wij de dieren niet, maar zij ons wel.

Haren herkennen

Reeën komen vooral voor in het bos, maar ook in andere gebieden zoals een heidegebied. De ree schraapt hier geen kom maar gaat direct liggen bovenop de heide. Haren kunnen bevestiging geven dat het inderdaad gaat om het leger van een ree. Haren van reeën zijn kronkelig (net als alle hertachtigen). Ze zijn hol van binnen en breken of knakken makkelijk in scherpe hoeken wanneer ze gebogen worden. 

Vachtkleur van het ree

Als in het voorjaar het zomerhaar verschijnt, valt het winterhaar uit. Dit gebeurt het eerst op de schoft en aan de onderkant van de hals, rond de spiegel en op de flanken. Daarna verhaart de rest van de hals en als laatste de rug. De voorjaarsverharing is klaar in mei of begin juni. De beharing van de zomervacht is glanzend rood-bruin met per dier individuele verschillen van zwart via rood-bruin tot wit. Door de invloed van het zonlicht wordt de kleur in de loop van de zomer gebleekt. In de winter zijn de onderlinge kleurverschillen aanzienlijk minder.

Meer over:

diersporen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar