Vroege Vogels

Diersporen in de zomer: reeënbronst

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
ree_stam

© Sporen van een ree - Foto Jeroen Kloppenburg

Voor reeën is de bronsttijd al weer begonnen. Dat is te zien aan stammetjes van jonge bomen, die aangetaste plekken vertonen. Reeên schuren met hun kop langs de bast en daarbij komen geurstoffen vrij. Zo markeren zij hun territorium.  Sporenzoeker Jeroen Kloppenburg zoekt in natuurgebied Traasterbos bij Deventer naar verse sporen.
Tussen de geweistangen en hoeven zitten klieren die geuren afzetten. Ook kan de reebok urineren tijdens dit schuren en er wordt ook met de hoeven aan de basis van de stam geschraapt. Dat resulteert in een kale plek aan één kant van de boom. Die heeft soms de vorm van een ondiepe kom en wordt daardoor nog wel eens verward met een leger. Reebokken gebruiken hun eigen bomen. Wanneer in een gebied opeens nieuwe bomen gebruikt worden is er een nieuwe reebok aan de macht.
Op de onderstaande wildcam is te zien hoe de reebok, gedreven door hormonen, het territorium markeert. Met klieren tussen de geweistangen veeg hij langs de stam om geur af te zetten. Hetzelfde gebeurt met klieren die zich tussen de hoeven bevinden.

Meer over:

diersporen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.