Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Diersporen in de zomer: reeënbronst

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
ree_stam

© Sporen van een ree - Foto Jeroen Kloppenburg

Voor reeën is de bronsttijd al weer begonnen. Dat is te zien aan stammetjes van jonge bomen, die aangetaste plekken vertonen. Reeên schuren met hun kop langs de bast en daarbij komen geurstoffen vrij. Zo markeren zij hun territorium.  Sporenzoeker Jeroen Kloppenburg zoekt in natuurgebied Traasterbos bij Deventer naar verse sporen.
Tussen de geweistangen en hoeven zitten klieren die geuren afzetten. Ook kan de reebok urineren tijdens dit schuren en er wordt ook met de hoeven aan de basis van de stam geschraapt. Dat resulteert in een kale plek aan één kant van de boom. Die heeft soms de vorm van een ondiepe kom en wordt daardoor nog wel eens verward met een leger. Reebokken gebruiken hun eigen bomen. Wanneer in een gebied opeens nieuwe bomen gebruikt worden is er een nieuwe reebok aan de macht.
Op de onderstaande wildcam is te zien hoe de reebok, gedreven door hormonen, het territorium markeert. Met klieren tussen de geweistangen veeg hij langs de stam om geur af te zetten. Hetzelfde gebeurt met klieren die zich tussen de hoeven bevinden.

Meer over:

diersporen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.