Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in de zomer: havikshorst

31 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuut
havik kasteelheertje

© fotograaf kasteelheertje

Sporen van een havik zijn het makkelijkst in de zomer te vinden. Het nest is dan verlaten en onder het nest zijn allerlei prooiresten te vinden, zoals veren, botjes en braakballen.
Houtduiven zijn een geliefde prooi voor de havik. Het vrouwtje kan ook grotere prooien vangen zoals eenden en kraaiachtigen. Het kleinere mannetje vangt naast duiven vogels met een grootte als spreeuw, gaai en merel. Omdat de havik een grotere roofvogel is komen de geplukte veren in een boog of cirkel op de plukplek terecht.
Het nest van een havik wordt een horst genoemd. Het nest bestaat uit een plateau van takken en ligt dicht op de stam. De hoogte varieert, maar ligt altijd hoog, boven de 15 meter. De locaties zijn rustige bospercelen waar weinig tot geen mensen komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's