Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in de zomer: de zandloopkever

13 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zandloopkever

© Spoor van de bruine zandloopkever, Foto: Jeroen Kloppenburg

Op zandvlaktes is het nu een walhalla aan diersoorten. Bijzonder is dat in de zomer ook insectensporen volop te zien zijn en ze zijn allemaal anders. Met een beetje oefening haal je het spoor van de zandloopkever er zo uit.
Hier is het loopspoor van een bruine zandloopkever te zien. Bij kevers drukken de verschillende pootjes in verschillende hoeken op dezelfde plek af. Bij kevers zijn er drie afdrukken links en drie rechts te zien. Twee van de prenten staan loodrecht op elkaar met de derde er precies diagonaal tussen.
Volwassen zandloopkevers maken gebruik van holletjes om zich tijdelijk in op te houden. Deze doen qua vorm denken aan die van dassen; een achterover gevallen hoofdletter. Zandloopkevers jagen op andere insecten en laten soms bij de holen resten van insecten die zijn gevangen en opgegeten achter.

Meer over:

diersporen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar