Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in de herfst: hertenzoel

12 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zoel-edelhert-haren_001__O
Het vinden van diersoorten kent ook seizoenen. In een gebied waar edelherten voorkomen is in de herfst de kans groot om zoelen tegen te komen. Plekken waar de mannetjes zich in de modder wentelen om nòg aantrekkelijker te worden voor de vrouwtjes.
Net zoals zwijnen maken edelherten in de bronsttijd gebruik van zoelen, kuilen in de aarde. De edelherten wentelen zich in het zand, gemengd met hun urine en sperma.
In zoelen is het tijdens de bronst goed haren zoeken. Haren kunnen ook gevonden worden in legers of aan schuurbomen en bomen langs wissels. Net als de andere hertachtigen zijn de haren hol en knakken in scherpe 90 graden hoeken wanneer ze te ver doorgebogen worden. Een ander kenmerk voor hertachtigen is dat de haren golvend zijn.
Tijdens de bronst slaan de herten (mannelijke edelherten) onder invloed van hormonen met hun gewei tegen grotere bomen. Ze laten daarbij ook diepe groeven achter in het hout. Kleinere bomen en struiken kunnen hierdoor behoorlijk beschadigen.
F oto: Jeroen Kloppenburg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar