Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diersporen in de herfst: eikels met een gaatje

2 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
eikel met gaatje

© fotograaf: Jeroen Kloppenburg

Ook het vinden van diersporen kent zijn seizoenen. Eikels bijvoorbeeld, zijn nu overvloedige aanwezig in bos, tuin en park. Vaak hebben ze een klein gaatje in de schil. Dat is het werk van de larve van de snuitkever die zich naar buiten heeft gewerkt om in de bodem verder te leven.

Larve

De eikelboorder of kleine eikelboorder ( Curculio glandium ) is een snuitkever die sterk verwant is met de hazelnootboorder. De kever heeft een roodbruine, soms geelbruine kleur. De snuit is bij de vrouwtjes even lang als het lichaam en bij de mannetjes is deze iets korter.
Het vrouwtje boort in een onrijpe eikel een gaatje en legt er minstens twee eitjes in. Na ongeveer twee weken komt de geelwitte larve uit het ei en voedt zich met het binnenste weefsel van de eikel. De pootloze larve heeft een roodbruine kop. Nadat de eikel in de herfst op de grond gevallen is, boort de 9 tot 10 millimeter lange larve een gat naar buiten en graaft zich tot ongeveer 25 cm diepte in de grond. Na de winter verpopt de larve zich en in mei of juni komt de kever uit de pop.

Meer over:

diersporen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

helma geheniau
helma geheniau2 nov 2018 - 14:24

Voor de niet kever-kenners zou het aardig zijn geweet om even een snuitkevertje er bij geplaatst te hebben kunnen zien.